Saldes tindrà un observatori la primavera de 2019

Convertir l’antiga casa forestal en un observatori astronòmic. Aquesta és la proposta que l’equip de govern de Saldes posarà en marxa les pròximes setmanes per tal d’aprofitar el reconeixement que fa un any la Generalitat li va atorgar a la qualitat del seu cel nocturn. Tal com ha explicat l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas, la idea és que l’espai tingui una funció dual, tant d’observatori com d’espai d’interpretació de la natura.

Entre setembre i octubre, l’ajuntament traurà a concurs la licitació de les obres amb un pressupost de 120.000 euros, per tal que l’equipament estigui enllestit i disponible de cara a la primavera de 2019. Segons Masanas, 90.000 euros es destinaran a la construcció de la caseta prefabricada, amb sostre corredís i parets que permeten una visió de 360º, mentre que els 30.000 restants serviran per adquirir els telescopis, equips informàtics i diverses lents.

Amb aquesta proposta, l’alcalde també explica que deixen de banda una idea que s’havia plantejat l’anterior govern municipal que havia pensat a convertir-la en un alberg. Però segons Masanas, “ja hi ha prou llocs on pernoctar” i creuen que el seu projecte “aporta un valor afegit al poble”.

Fanals de baix consum com a defensa contra la contaminació lumínica

El gener de 2017, el DOGC va fer oficial la distinció de cel nocturn de qualitat a dos espais de la població: el mirador de Gresolet i la plaça d’Espà. Aquesta declaració s’acompanyava de la promesa d’un pla de protecció d’aquest, que consistia en la substitució de tot l’enllumenat públic que ja va arrencar aleshores però que quedarà resolt l’any vinent. Durant el primer trimestre de 2019, s’engegarà la segona i darrera fase del projecte de canvi a uns fanals de baix consum.

El projecte de substitució de l’enllumenat preveia també un important estalvi energètic, que passava dels 93.000kW/hora cada any a gastar-ne 24.000,  i conseqüentment econòmic, pagant uns 4.000 euros a l’any respecte als 18.000 del moment.

A més a més, Masanas se sent satisfet pel compromís que tots els empresaris saldencs amb il·luminació exterior han mostrat per tal de canviar-la ells també i aconseguir, d’aquesta manera que tot el municipi s’adapti a la normativa europea del cel fosc contra la contaminació lumínica.

X