Més de 30 comerços de Berga facilitaran lavabos, seients i telèfon a partir del 22 d’octubre

Més d’una trentena de comerços de Berga facilitaran lavabos, cadires i telèfon en el marc de la campanya ‘Espai Amic’. La iniciativa que vol fer de Berga “un espai més amable” entrarà en funcionament el 22 d’octubre. Fins aleshores, l’Ajuntament repartirà distintius que es posaran a la porta de cada establiment adherit per tal que la ciutadania sàpiga què ofereix cada botiga. Hi ha llocs que posen a disposició de la gent els tres serveis (lavabo, cadira i telèfon) i d’altres que només n’ofereixen un o dos, en funció de les seves característiques.

El detonant que va empènyer l’Ajuntament a dissenyar ‘Espai Amic’ va ser la moció que el juliol del 2017 va llegir al Ple Tanit Tubau, una jove berguedana que pateix la malaltia de Crohn. Va demanar al consistori que s’adherís a la campanya ‘No puc esperar!’, un projecte pensat per a facilitar el dia a dia de les persones que necessiten utilitzar anar al lavabo amb més freqüència per un problema mèdic no contagiós. Tubau va ser ovacionada pels 17 regidors i va comptar amb el suport unànime del ple.

Aquest dilluns la Tanit ha estat a la presentació de la campanya, al bell mig del carrer Major. Ha assegurat que hi ha molta gent que, com ella, estructuren el seu dia a dia en funció dels lavabos que tenen a la vora: “A partir d’ara, a Berga tindrem la vida més fàcil”. Un dels punts que ha provocat més controvèrsia entre la ciutadania és, precisament, aquest: els lavabos. Alguns berguedans pateixen perquè hi hagi una allau de persones que entrin a les botigues per fer un mal ús dels lavabos. La Tanit s’ho pren amb broma: “Demanar a un botiguer que et deixi anar al lavabo no és fàcil. I els que ho fem perquè ho necessitem, acostumem a ser visitants nets… Som fugaços i discrets”.

Les farmàcies, l’ambulatori i l’hospital promouen la campanya

S’hi han sumat tota mena d’establiments. També ho han fet les farmàcies de Berga, l’ambulatori i l’hospital, que no només oferiran lavabos, seients i trucades d’emergència, sinó que promouran la campanya i en destacaran els beneficis que dona a la ciutadania.

El regidor de Serveis Socials de l’Ajuntament de Berga, Ivan Sànchez, ha reiterat en roda de premsa que la campanya va dirigida a les persones que -com la Tanit- ho necessiten i ha recalcat que no pretén posar les coses més difícils als botiguers, sinó que pretén “treure la cara més amable de la ciutat”. En general, ha dit Sànchez, la idea ha tingut una bona acceptació, tot i que ha reconegut que ha generat “alguns dubtes” entre els botiguers.

L’Ajuntament impulsa la campanya amb la col·laboració de tots els establiments adherits. Un cop estigui en marxa, els tècnics del consistori en faran un seguiment acurat: passaran per les botigues cada 15 dies per comprovar com evoluciona. A banda, posen a disposició de la ciutadania un correu electrònic (espaiamic@ajberga.cat) per tal que, qui ho vulgui, faci arribar propostes de millora a l’àrea impulsora del projecte.

X