La recollida porta a porta a l’Alt Berguedà seguirà sent als matins, tot i el malestar d’alguns veïns

La recollida de residus porta a porta comença aquest dilluns en 9 municipis del Berguedà. Es tracta de Puig-reig, Gironella, Olvan, Casserres, Bagà, Guardiola, Sant Julià de Cerdanyola i la Pobla de Lillet.

La majoria de municipis del porta a porta al Berguedà tenen horari diürn, és a dir que els camions comencen la ruta a partir de les 6 del matí. De fet, els únics municipis on la ruta és nocturna i, per tant, la recollida comença a les 10 de la nit, són Berga, Puig-reig i Gironella. Per això, a l’Alt Berguedà, Casserres i Olvan, els camions ja han començat a circular a primera hora d’aquest dilluns al matí.

Aquest horari matinal ha provocat el malestar d’alguns veïns de l’Alt Berguedà, que se senten menystinguts i recorden que són “una zona turística” i, com a tal, no es poden permetre “la imatge dels cubells plens de residus cada matí”. Han creat un grup de Facebook on debaten sobre el nou model i plantegen problemes. El conseller comarcal de Residus, Francesc Xavier Francàs, ha explicat en roda de premsa que no té notícies d’aquest grup ni d’aquest malestar, de moment. Ara bé, ha recordat que les portes del seu despatx són obertes a tothom: “Els rebré encantats i en podrem parlar”.

francas-porta-a-porta-roda-premsa

En aquest sentit, el conseller comarcal ha argumentat que la separació de recollides diürnes i nocturnes permet “aprofitar millor les flotes de camions”. Ara mateix hi ha dos vehicles de recollida (+1 de reserva) als quatre municipis del Baix Berguedà, mentre que, a l’Alt Berguedà i al centre de la comarca (a partir del 4 de novembre), n’hi hauran 12. A efectes pràctics, els camions que de nit recolliran els residus de Berga, de dia seran a Avià, Vilada i l’Alt Berguedà. Al sud de la comarca, els vehicles que de nit són a Gironella i Puig-reig, de dia passen per Casserres i Olvan.

Francàs té clar que “aquest és el millor sistema per aprofitar els recursos que tenim”, però no tanca la porta a canvis: “Escoltarem les propostes de la gent i mirarem d’arribar a un consens. Nosaltres tenim una idea i la defensarem, però també pot ser que ens en portin una de millor”.