Els cubells massa amagats i els carrers oblidats, principals incidències del primer dia de porta a porta a Berga

La primera nit de recollida porta a porta a Berga ha comportat una allau de trucades a les oficines del Consell Comarcal del Berguedà. Tal com va passar quan el nou model de recollida es va implantar a l’Alt i el Baix Berguedà, el telèfon d’atenció al ciutadà de la campanya (660 411 398) ha quedat col·lapsat des de primera hora del matí. També s’han fet evidents les queixes a través de les xarxes socials.

Per a Spora, l’empresa encarregada de la implantació, les incidències són lògiques i se solucionaran amb els dies. La cap de la implantació, Laia Valenzuela, ha explicat a l’Aquí Berguedà que els principals problemes han estat conseqüència de cubells massa amagats que els escombriaires no han vist o bé carrers que alguns camions no tenien controlats. “En algun cas hi havia algun cubell amagat dins un portal i no es veia. Això, amb els dies, se soluciona: els escombriaires ja saben on deixa el cubell cada veí i el recullen de manera mecànica”, ha assegurat.

Aquest migdia els camions han fet una repassada general de tots els carrers i s’han endut els residus que han detectat que encara eren al carrer. Tot i això, alguns veïns s’han tornat a endur l’orgànica o els envasos a casa, en veure que la seva brossa seguia al carrer, ningú venia a recollir-la i els telèfons d’atenció estaven saturats. Tot això, diu Valenzuela, són casos que ja van passar a l’Alt i el Baix Berguedà i “en una setmana, com a molt, queden resolts”.

En la mateixa línia, el conseller de Residus, Xavier Francàs, ha demanat disculpes a tot el veïnat a qui no se li hagi recollit la brossa però ha coincidit amb Valenzuela que “són problemes lògics tenint en compte que és la primera recollida” i ha demanat “comprensió”. Francàs, a més, ha assegurat que “una gran majoria de la població ha tret les bosses correctament“, però sí que hi ha hagut “persones que no han col·locat el cubell a peu de carrer, sinó que l’han posat a l’entrada de casa” i ha passat desapercebut pel personal de la recollida.

FOTO: ÀNGELS CABOT (FB)

45486032_10212690272073044_912595565882114048_n

FOTO: MARI RUBIO (FB)

Les papereres, plenes de resta

Les repassades diürnes seran freqüents en aquests primers dies de porta a porta. D’entrada, són per recollir tots aquells residus que de nit hagin estat oblidats pels escombriaires. Però, a banda, també serveixen per posar ordre a la ciutat, ja que és el punt de la implantació on hi ha més incivisme.

Valenzuela ha reconegut que hi ha “algun punt negre a la ciutat” però “no és res extraordinari”. En gairebé tots els contenidors de vidre hi havia bosses sense separar, però “era d’esperar, perquè ja va passar a la resta de la comarca fa mig mes”. A més, la majoria de papereres han quedat plenes de resta. La consigna de l’Ajuntament de Berga és perseguir aquest incivisme, avisar els autors i, si persisteixen, acabar multant, amb sancions de com a mínim 350 euros.

Amb el pas de les setmanes, les repassades diürnes aniran desapareixent perquè confien que la ciutat ja s’haurà adaptat al nou model i reciclarà com toca.

porta-porta-berga-incivisme

FOTO. MARC CANTURRI

porta-porta-berga-1nit-8

FOTO: MARC CANTURRI

WhatsApp Image 2018-11-05 at 11.17.55

FOTO: ROSA CASTILLA

Gairebé la meitat dels lectors de l’Aquí Berguedà aproven l’arrencada

Aquest dilluns al matí l’Aquí Berguedà ha llançat una nova enquesta a través de les xarxes socials. En vuit hores, s’han registrat més d’un centenar i mig de vots i, de moment, els resultats alimenten el debat. Un 47% dels votants creuen que ha anat ‘bé’, un 28% opinen que la posada en marxa del model ha anat ‘regular’ i un 25% pensen que ha anat ‘malament’.

X