L’Agència Catalana de l’Aigua investiga l’origen d’un abocament de gasoil al canal industrial de Berga

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha detectat un abocament de gasoil al canal industrial de Berga, al tram que passa pel costat de la central tèrmica.

La Unitat de Guàrdies i Emergències ha emès l’avís aquest divendres, 9 de novembre, a primera hora del matí (9.13h) i des d’aleshores personal de l’ACA està intentant detectar l’origen de l’abocament.

El canal industrial té una llargada d’uns 20 quilòmetres i recorre els municipis de Guardiola de Berguedà, Cercs i Berga. Durant el 65% del recorregut va per cel obert, però en el seu moment va caldre construir una trentena de túnels per fer passar l’aigua en el 35% d’itinerari restant.

La fuita o abocament de gasoil s’ha produït en el tram que passa per la central tèrmica i, més avall, hi poden haver captacions d’aigua. Per això, el Centre de Coordinació Operativa de la Generalitat (CECAT) ha ordenat que s’avisi Cercs, Berga i Avià perquè prenguin “les mesures que creguin oportunes” per evitar incidents.

En aquest sentit, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha explicat a l’Aquí Berguedà que ha rebut l’avís a primera hora del matí, però no ha emprès cap acció perquè el municipi no agafa aigua del canal. L’aigua de boca dels cercorins és la que baixa de la Casanova de les Garrigues.

El mateix passa a Avià, que no utilitza cap captació d’aigua del canal industrial, de manera que no ha fet res al respecte, segons ha confirmat a l’Aquí Berguedà el regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat avianès, Josep Subirana.

Un veí de Berga va publicar un vídeo denunciant que el color de l’aigua que baixava pel canal, en un grup de Facebook format per veïns.

X