Berga, Cercs i Avià criden a la calma: ningú capta aigua bruta del canal industrial

Ni Berga ni Avià ni Cercs capten aigua que baixa pel canal industrial de Berga. Tots tres municipis han confirmat a l’Aquí Berguedà que fa temps que no aprofiten l’aigua del canal per abastir les llars dels seus municipis. Amb això, les tres localitats volen acabar amb la situació d’alarma que s’ha produït en les últimes hores, arran de l’abocament de gasoil al canal, a l’alçada de la tèrmica de Cercs.

Des d’aquest divendres a primera hora del matí, personal de l’Agència Catalana de l’Aigua investiga l’origen de l’abocament d’aigua al canal industrial. Un veí va denunciar que les aigües baixaven brutes, amb un color estrany, i a partir d’aquí es va activar el protocol d’emergència per determinar-ne les causes.

El Centre de Coordinació Operativa de la Generalitat (CECAT) va ordenar a Berga, Cercs i Avià que prenguessin les mesures oportunes per evitar la captació d’aigua del canal. Malgrat tot, l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, va confirmar a l’Aquí Berguedà que el seu municipi capta l’aigua que baixa de la Casanova de les Garrigues i que, per tant, no corria cap risc. El mateix va passar a Avià, on el regidor de Sostenibilitat, Josep Subirana, va assegura que fa mesos que no capten aigua del canal.

A la tarda, Berga també es va pronunciar. El regidor de Medi Ambient, Eloi Escútia, va explicar a aquest portal que la captació fa mesos que no es fa a causa de les pluges abundants: “L’alarma que s’ha creat és falsa. No hi ha cap mena de perill pel consum domèstic dels veïns”.

El canal industrial té una llargada d’uns 20 quilòmetres i recorre els municipis de Guardiola de Berguedà, Cercs i Berga. Durant el 65% del recorregut va per cel obert, però en el seu moment va caldre construir una trentena de túnels per fer passar l’aigua en el 35% d’itinerari restant.