La Fira de la Xocolata i la Ratafia de Berga creix i estrena un dinar de postres ratafiades

Torna la Fira de la Xocolata i de la Ratafia a Berga. El proper dissabte 24 de novembre se celebra la tercera edició, que arriba amb noves propostes gastronòmiques que pretenen consolidar la festa xocolatera i ratafiaire en el calendari anual de la ciutat. Una de les principals novetats d’aquest any és l’impuls d’un dinar de postes ratafiaires, elaborat per El Forn Intramuralla i Sherbet, que aquest dilluns al matí han presentat davant els mitjans de comunicació. El dinar serà a 2/4 de 3 de la tarda (14.30h) a El Forn Intramuralla, el nou restaurant de la plaça del Forn (antic local del Bar La Plaça).

“Serà un dinar gormand: de primer, hi haurà postres; de segon, també; i de postres, lògicament, també”. Així de clara ha estat l’explicació del regidor de Promoció Econòmica, Francesc Ribera. Les places per participar en el dinar són molt limitades (només n’hi ha 20) i la majoria se sortejaran de manera gratuïta a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga en els propers dies. A banda, se’n vendran unes poques (8) a El Kóm Intramuralla per 25 euros, a partir del dia 16.

L’elaborador del dinar, Sergi Fernández, ha reconegut que l’organització “corre un risc” fent el dinar, perquè és una format “que no es fa a gairebé enlloc”, però confia que aquesta primera edició sigui un èxit. “No és que tot el que hi hagi sigui hiperdolç. Hem intentat reunir tots els ingredients del cacau i la ratafia per fer sis plats divertits i gens pesants”, ha explicat. A banda del menjar, es maridaran begudes com la mateixa ratafia, begudes de cacau o, fins i tot, cerveses.

Pel que fa a l’espai fira, l’Ajuntament ha anunciat que hi haurà una vintena de productors artesans de xocolata i ratafia a l’espai firal del carrer del Roser. El regidor Ribera ha destacat que la mostra permet “projectar un eix comercial, el carrer del Roser, on no s’hi acostumaven a fer fires”. En aquest sentit, el regidor confia que “gent que normalment no passegen per la zona, aquest cap de setmana sí que ho facin i els comerços en surtin beneficiats”.

Novena edició del Concurs de Ratafia de Berga 

Un altre dels plats forts del cap de setmana serà el IX Concurs de Ratafia del Casal Panxo. Com cada any, constarà de dues fases: l’eliminatòria, que es farà a la plaça dels Països Catalans al matí; i la final de les 6 la tarda, al Casal Cívic (antic casal de la Gent Gran).

Un jurat professional s’encarregarà d’avaluar les ratafies artesanes participants. Albert Cols, membre de l’entitat organitzadora, ha explicat que “el certamen està obert a tothom qui elabori ratafia artesanal a casa”. També ha afegit que l’objectiu és “potenciar el producte de proximitat i de qualitat”, tenint en compte que cada vegada hi ha més ratafiaires. Cols ha comentat que l’any passat hi van participar una trentena d’artesans i que aquest any esperen una xifra similar. Les bases del concurs estan disponibles a la pàgina web de la fira (http://firaxocolata.ajberga.cat).

A banda del concurs de ratafia, també hi haurà un tast de ratafies comercials que es farà al Casal Cívic, a partir de 2/4 de 6 de la tarda. El públic podrà degustar diversos tipus de ratafia que no es troben habitualment als establiments comercials. El preu del tast serà de 3€. A més, també s’ha organitzat un sopar ratafiaire que consistirà en un menú de crema de carbassa i moniato, costella de porc a baixa temperatura amb toc de ratafia i brownie de xocolata i ratafia. L’àpat, elaborat per La Gastronòmica i la Plataforma pels Drets Democràtics i Polítics de Berga, es farà al Casal Cívic, a les 9 del vespre. El tiquet pel sopar costarà 12€ i es podrà adquirir prèviament al Casal Panxo, a Casa Madriles i a Cal Vima. Una part dels beneficis del preu del tiquet es destinaran a la caixa de resistència. El grup ‘Pasqual i els desnatats’ tancarà la festa de la ratafia amb una actuació musical que es farà al Casal Panxo, a les 11 de la nit.

Activitats per a tots els públics

A la plaça Països Catalans, hi haurà activitats per a totes les franges d’edat entre les que destaquen, un taller infantil de dibuix amb cacau, un espectacle infantil, un taller degustació sobre els orígens de la xocolata, una demostració de tractament de xocolateràpia de mans i una demostració del procés d’elaboració de les postres ratafiades que se serviran en l’àpat del migdia. A la tarda, els actes es traslladaran a la plaça de Sant Joan, on hi haurà una audició de sardanes de Santa Cecília, a càrrec de la Cobla de l’Escola Municipal de Música de Berga.

Alteracions de trànsit

La celebració de la Fira de la Xocolata i de la Ratafia comportarà diverses alteracions del trànsit. Des de les 7 del matí del divendres, 23 de novembre, fins a les 8 del vespre del dissabte, 24 de novembre, els cotxes no podran aparcar al carrer del Roser; des de la plaça de la Creu fins al carrer de Cervantes.

Pel que fa al dissabte 24 de novembre, des de les 7 del matí fins a les 8 del vespre, es prohibirà l’aparcament al carrer de Cervantes, al tram comprès entre el carrer del Roser i el carrer Onze de setembre. Finalment, es tallarà l’accés al carrer del Roser, des de la plaça de la Creu.