Nadal diferent al Vall: de les llums tradicionals als carrers als arbres de fusta davant els comerços

Canvi important al Vall aquest Nadal. Les botigues adherides a Berga Comercial han decidit prescindir de les llums habituals que il·luminaven els carrers (les llums no es posaven llums al mig del passeig perquè hi ha carpes i la llei no ho permet). En lloc de llums, aquest any hi haurà una cinquantena d’arbres de fusta il·luminats davant dels comerços de l’associació.

Des de sempre, qui paga les llums de Nadal del Vall són els comerciants, mentre que l’Ajuntament s’encarrega de col·locar-les al carrer. Dolors Fígols, comerciant de la zona, ha explicat en roda de premsa que “les llums resultaven molt cares per als botiguers”. En la mateixa línia, Ermínia Altarriba, portaveu de l’associació, ha lamentat que “suposava un cost important per als establiments i ens semblava que quedava molt pobre”.

A més, han recordat que qui acabava pagant les llums eren els comerços adherits a Berga Comercial, però en canvi se’n beneficiaven tots els establiments de la zona, fossin o no dins l’associació. Amb la nova campanya dels arbres de fusta, els botiguers volen reivindicar “la tasca col·lectiva” per “intentar fer veure als altres propietaris que unir-se és positiu”.

Aquest any, s’ho fan ells, sense l’Ajuntament. Fins ara la col·laboració de l’administració era en la col·locació de les llums, però en la nova campanya no cal. Han invertit uns 4.000 euros en l’elaboració i distribució dels arbres, i la majoria ja són als aparadors comercials. La fusta dels arbres, per cert, és quilòmetre 0: els ha fet un fuster de Berga amb fusta de Vilada.

A banda de llums de Nadal, els arbres compten amb una frase inacabada. És un joc. Els clients podran participar-hi omplint un formulari que hi haurà a cada establiment. Cada frase és diferent i va associada a un conte tradicional. Omplint el formulari, els clients entraran en el sorteig d’un patinet elèctric.

NADAL-LLUMS-VALL