La Diputació de Barcelona va camí de tancar el mandat més generós de l’última dècada cap al Berguedà

Hem tingut sort de la Diputació de Barcelona per tirar endavant aquesta legislatura”. Així de clar i agraït s’ha mostrat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, en la roda de premsa que ha servit perquè la Diputació fes balanç dels tres anys de mandat actual.

En una legislatura atípica -on el Govern de la Generalitat ha patit els efectes de l’article 155 i ha estat intervingut pel Govern estatal-, la Diputació s’ha erigit com una de les principals portes on trucar des del territori, i l’actual mandat va camí de ser el més beneficiós de l’última dècada pel Berguedà pel que fa a ajuts econòmics rebuts des de l’ens provincial.

Entre el 2008 i el 2011 la Diputació va concedir 17,66 milions d’euros a la comarca i en el passat mandat la xifra es va enfilar fins als 32,2 milions. En l’actual, la xifra ja està pràcticament a l’alçada del passat, quan encara resta l’últim exercici per tancar el balanç. La xifra d’ajuts econòmics cap a la comarca ja arriba als 31,4 milions i el president de la Diputació, Marc Castells, ha assegurat que en els propers mesos “hi haurà un augment molt notable”. Per exemple, Castells ha anunciat que en les properes setmanes l’ens publicarà una línia d’ajuts per canviar canonades on “el Berguedà de ben segur que en sortirà beneficiat”.

El president provincial també ha aprofitat per fer gala de tots els projectes comarcals on la Diputació hi ha donat suport. Les accions es poden dividir en 8 eixos: el finançament d’una quarta part dels projectes FEDER (485.000 euros), el projecte de les Vies Blaves que passarà pel Berguedà i que ha donat els primers passos, accions per al foment de l’ocupació a la comarca (2,24 milions), el Servei Local de Teleassistència que ha revertit en 1.254 persones de la zona, les ajudes a llars d’infants (658.000 euros), el desplegament de la fibra òptica (1,4 milions), la reforma d’edificis patrimonials (2,14 milions) i les millores als polígons de la Valldan i Puig-reig (1,13 milions).

Castells també ha reivindicat la tasca del Consell Comarcal del Berguedà, com a vehiculador de bona part de les subvencions municipals, i dels ajuntaments de la comarca per “atrevir-se a trucar la porta”. A més, ha posat èmfasi en la consecució del FEDER per al projecte comarcal de revalorització del patrimoni industrial del Berguedà: “Era molt difícil, però la comarca ho ha intentat i se n’ha sortit, passant un procés molt selectiu”. El projecte ha portat -i portarà- a la comarca prop d’un milió d’euros de fons europeus i mig milió de la Diputació, entre d’altres.