El Xalet del Catllaràs podria quedar totalment restaurat a mitjans del 2019

El Xalet del Catllaràs podria estar totalment restaurat a finals del primer semestre del 2019. Aquesta és la previsió de l’Ajuntament poblatà i el Consell Comarcal del Berguedà i, en base a aquests pronòstics, abans que acabi l’any preveuen adjudicar les obres a una de les cinc empreses que s’han presentat al concurs. Ho ha anunciat el president del Consell Comarcal, Josep Lara, en la roda de premsa de balanç de les accions de mandat de la Diputació de Barcelona al Berguedà.

L’objectiu de les obres és retornar a l’edifici l’aspecte original i contribuir a millorar la seva eficiència energètica. A banda, el Xalet del Catllaràs es convertirà en un monument visitable, es dotarà de nous usos i es promocionarà econòmicament l’entorn.

L’ens provincial és una de les administracions que cofinancien l’actuació i, per això, el seu president, Marc Castells, s’ha desplaçat al Xalet del Catllaràs per conèixer l’edifici patrimonial. La intervenció té un cost total de 567.000 euros i l’Ajuntament ha aconseguit tirar-la endavant sense posar-hi recursos municipals. La meitat del cost (283.000 euros) surt del fons FEDER que el Consell va aconseguir amb el projecte comarcal de revalorització del patrimoni, 183.000 euros venen del Pla de Foment del Turisme de la Generalitat i la resta (uns 100.000 euros) és el que aporta la Diputació de Barcelona.

Castells ha descobert aquest dimarts l’edifici que Antoni Gaudí va dissenyar perquè fos construït al Catllaràs, a uns 1.500 metres d’alçada, a principis del segle passat. Ara bé, no és la restauració definitiva no serà la primera intervenció que s’hi fa. Les més recents: dues restauracions del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació (2003 i 2006) i la restitució de l’escala frontal de cargol de pedra, que als anys 70 havia estat substituïda per una escala metàl·lica.

xalet-catllaras-politics-1