Berga dedicarà cada mes del 2019 a una comparsa de la Patum

Nova iniciativa dedicada a la Patum. L’àrea de Patrimoni i Museus de l’Ajuntament de Berga impulsa des d’aquest gener ‘La comparsa del mes’, emmarcada dins el projecte Àgora Cultural i seguint el model de l’exitosa ‘Peça del mes’, que cada 30 dies omple la sala de plens del consistori.

En concret, el nou projecte dedicarà una conferència a una comparsa cada tercer divendres de més, a partir de 2/4 de 8 del vespre. La primera xerrada serà sobre els administradors, aquest divendres, i hi participaran dues parelles que en algun moment han assumit la tasca: la primera ho va fer fa mig segle i la segona, fa quatre anys. L’Ajuntament confia que, amb aquesta primera conferència, quedin palesos els canvis que han experimentat els administradors en les darreres dècades.

El febrer serà el mes del Tabal i, a partir d’aleshores, se seguirà l’ordre de les comparses en els salts a la plaça de Sant Pere: Turcs i Cavalles, Maces i Àngels, Guites, Àliga, Nans Vells, Gegants, Nans Nous i, finalment, els Plens. Cada conferència comptarà amb una breu introducció a càrrec d’un expert (aquest gener, per exemple, la farà Albert Rumbo), però “el gruix de l’acte l’ocuparan les explicacions dels membres de les comparses”, ha dit en roda de premsa el regidor de Patrimoni i Museus, Ivan Sànchez. A més, el regidor espera que les xerrades es converteixin en “debats oberts amb la ciutadania”.

Amb continuïtat el 2020

‘La comparsa del mes’ s’allarga, com a mínim, fins el març del 2020. El gener es parlarà dels Saletes; el febrer, de la música; i el març, dels fuets. En totes aquestes conferències “s’intentarà mantenir l’essència de ‘La peça del mes’, amb un format breu però intens”, ha assegurat la directora del Museu de Berga, Alba Perarnau.

La nova iniciativa de caire patumaire és una pota més del projecte Àgora Cultural, que des del febrer del 2019 vetlla per posar en valor el patrimoni de la ciutat i convertir-lo en un argument per divulgar, reflexionar i conèixer. El regidor Sànchez ha destacat que ‘La comparsa del mes’ “engrandeix el projecte” i, a la vegada, augura un futur amb més novetats.

X