Veïns de l’Espunyola clamen per canviar el traçat de la nova C-26 entre Berga i Montmajor

Preocupació entre els veïns de l’Espunyola. La nova C-26 que la zona reclama des de fa tants anys es comença a destapar, i el projecte de la Generalitat no convenç en absolut el veïnat. L’Ajuntament ha recollit cinc grans al·legacions al projecte, però Territori no contempla estimar-ne cap, segons ha pogut saber l’Aquí Berguedà.

El departament, en canvi, sí que estudia les al·legacions que ha presentat Avià, que demana que s’aprofiti l’actual traçat de la carretera entre Berga i el circuït dels Arbres Blancs en lloc de la via totalment nova que projectava el Govern. En aquest sentit, l’Ajuntament d’Avià va demanar a Territori que es limités a corregir els viratges que hi ha fins a Berga, i el departament sembla que ho ha vist amb bons ulls. Per a aquest tram concret, la Generalitat proposava fer una carretera totalment nova des del polígon de la Valldan que passés per darrere la casa de Cal Miqueló, fins a tocar de la Roda i que no reprengués el traçat actual fins havent passat Avià.

L’alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal, ha explicat a l’Aquí Berguedà que “Avià és com un barri de Berga” i que habitants d’una i altra població transiten per la C-26 entre 6 i 8 vegades cada dia. Per tot plegat, considera que “no són ni cinc minuts” i que el traçat actual “es pot aprofitar sense la necessitat de fer una carretera nova”. Canal, a més, assenyala que la proposta de Territori hagués suposat un greuge per als residents del barri de la Creu, ja que l’enllaç a la nova C-26 seria “molt pitjor que l’actual” per a tots ells.

c26-avia-roda

Actual C-26 entre Berga i Avià, des de la Roda. MARC CANTURRI

Les discrepàncies de l’Espunyola

El pas per davant de l’hostal Gran Nom, el nou traçat per no passar pel centre del poble, el nou accés a la carretera de Casserres, el canvi de rasant de Cal Pauet i l’eixamplament de la via a l’alçada de La Pedrera. Són les cinc queixes que l’Ajuntament de l’Espunyola ha recollit i que, de moment, Territori no estudia.

L’alcalde del municipi, Rudy Gelinne, va convocar una reunió amb els veïns el juliol. Hi van assistir tots els propietaris afectats. En aquesta reunió, es va debatre el traçat de la nova carretera i el consistori va recollir les queixes del veïnat per elaborar un sol document d’al·legacions.

Al tram de l’hostal Gran Nom, els veïns travessen la via sovint i van demanar un canvi de traçat perquè ho puguin seguir fent.Tampoc va agradar el nou traçat que Territori contempla per no passar per davant de Cal Pius, Cal Marsalet i Cal Parera. El Govern proposa una via que s’allunyi de l’actual al trencant dels Quatre Vents i que no reprengui el traçat vigent fins passat l’Ajuntament. En aquest sentit, els veïns demanen petits canvis per fer que la destrossa dels camps sigui menor. També suggereixen que s’aprofiti la carretera actual com a enllaç amb la carretera cap a Casserres, en lloc de fer un accés nou a l’alçada dels Quatre Vents.

Una altra rèplica és que s’aplani el canvi de rasant de Cal Pauet i es faci un pas elevat perquè el bestiar pugui passar de banda a banda de la carretera. I finalment, l’Espunyola també demana que la nova carretera s’allunyi lleugerament de La Pedrera (passat Cal Majoral)perquè l’actual traçat ja passa a tocar de la casa.

A 80km per hora constants

L’objectiu de Territori és crear una carretera d’un carril per sentit, més segura i eliminant part dels viratges per circular a 80 quilòmetres per hora en tot moment. Segons l’estudi del Govern, la nova via ha de permetre arribar a Montmajor des de Berga amb 12 minuts. Actualment, s’hi està uns 18 minuts. De moment, no hi ha data (ni consens) per començar les obres.

c26-avia-berga

Actual C-26 entre Avià i Berga, amb la casa de Cal Miqueló al fons. MARC CANTURRI

X