Debat electoral 2019

Berga

“Hem perdut la por a cridar, a dir el que ens està passant; hem entès que passa aquí, a nosaltres”

“Hem perdut la por a cridar, a dir el que ens està passant; hem entès que passa aquí, a nosaltres”
La manifestació d'aquest 8-M, al passeig de la Pau. MARC CANTURRI

Els últims casos d’abusos sexuals a Berga i a Gironella han fet encara més visible la lluita feminista al Berguedà. Avui, en motiu de la vaga feminista del 8 de març, el moviment ha tornat a sortir al carrer i ha omplert Berga de reivindicació. Els actes de la jornada van ser impulsats inicialment per la Xarxa de Bruixes, però en els últims mesos s’hi ha afegit gent externa i s’ha creat el Comitè de la Vaga del 8-M al Berguedà.

Expertes, líders polítiques i moviments socials coincideixen a dir que ara aflora una violència que no és nova, és la punta de l’iceberg d’una societat masclista de dalt a baix. L’alcaldessa inhabilitada de Berga, Montse Venturós, recorda que actualment “només s’estan denunciant un 20% dels casos de violència sexual” i, per tant, hi ha “un forat negre” de casos que no acaben sortint a la llum. Tot i això, Venturós destaca que “arran del cas de la Manada i el treball de diversos moviments feministes del país”, s’estan denunciant més casos i s’està prenent “més consciència col·lectiva”.

Avui, en plena manifestació a Berga, l’Aquí Berguedà ha pogut parlar amb una membre de la Xarxa de Bruixes, que ha preferit mantenir l’anonimat assegurant que el moviment és col·lectiu i sense portaveus. “La xifra de denúncies és estratosfèrica i només és un 20% de tots els casos que hi ha”, ha recordat, en la mateixa línia que Venturós. Amb tot, celebra que el feminisme ressona cada cop més alt: “Estem perdent la por a cridar, a dir el que ens està passant; hem entès que passa aquí, que ens passa a nosaltres”.

La Xarxa de Bruixes

El Dia de la Dona de l’any passat va néixer a Berga un grup de dones que s’autoanomena Xarxa de Bruixes. En aquests dotze mesos, el moviment feminista ha anat prenent forma, sobretot a través dels telèfons mòbils. I el 25 de febrer es va mobilitzar per organitzar la gran manifestació de Berga.

Estic amb tu

La plataforma va començar agrupant unes quantes desenes de dones en un grup de WhatsApp denominat Bruixes en alerta. Però WhatsApp se’ls ha fet petit —els grups no poden tenir més de 256 membres, i elles ja són gairebé 400—, i s’han passat a Telegram.

El grup s’utilitza puntualment, quan hi ha fets com els de les últimes setmanes i cal mobilitzar el màxim de persones possible. Però hi ha subgrups sempre actius, especialitzats en àmbits concrets: el grup d’acció directa, per donar respostes ràpides a agressions sexuals; el de la vaga del 8-M, per organitzar tots els actes, que també ha acabat acollint gent de fora de la Xarxa; o el del tèxtil, perquè tenen la voluntat de treure samarretes, xapes i tota mena de marxandatge per fer diners que permetin finançar les iniciatives que impulsen.

El grup està format per dones de totes les edats, des de joves adolescents fins a gent gran.  “El masclisme ens ha demostrat que totes estem a la diana”, assegura una altra membre de la Xarxa de Bruixes a l’AquíBerguedà.

La plaça de les Dones

En l’últim any, han canviat simbòlicament el nom de la plaça de Sant Joan, que han denominat plaça de les Dones, i van organitzar una manifestació en suport a les dones andaluses, després de l’entrada de Vox al Parlament andalús, partit polític amb un discurs obertament masclista. També van muntar un vermut lliure de violències masclistes pel 25 de novembre i han creat una comissió de cinema amb la voluntat de projectar pel·lícules que fomentin el debat sobre les discriminacions per raó de gènere.

I la lluita tot just comença. A l’horitzó hi ha una fita clara: “Hem de fer caure el sistema patriarcal que està en contra de la vida. Les dones fa segles que lluitem per posar la vida al centre. No ens queda una altra que seguir fent-ho”.

feminisme lluita feminista moviment feminista Xarxa de Bruixes

Comentaris