Climent Forner, Premi d’Honor de Cultura del Berguedà 2019

Climent Forner rebrà el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà. Així ho ha decidit el jurat dels Premis de Cultura, que es donaran aquest dissabte, dia 30 de març, al monestir de Santa Maria de Serrateix. D’aquesta manera, Forner agafarà el relleu de mossèn Ramon Viladés, que va rebre el primer Premi d’Honor de Cultura del Berguedà, l’any passat, en la primera edició del certamen que organitza el Consell Comarcal del Berguedà.

El jurat, format per Xavier Pedrals, Toni Puig, Janina Vilana, Lluís Vall i la consellera comarcal Anna Maria Serra, ha valorat “l’extensió i transcendència de la seva obra, així com la qualitat i la visió del món que reflecteix”. Segons ha explicat el Consell Comarcal en un comunicat, Forner “ha estat i continua essent un referent literari que ha exercit de banderer de la cultura berguedana arreu de Catalunya”.

Nascut a Manresa el 1927, de mare berguedana, Climent Forner es va establir a Berga el 1936. Va ingressar al Seminari de Solsona, el 1940, en un moment en què l’Església es refeia de les dures ferides de la Guerra Civil. Al Seminari va posar els fonaments de la seva formació amb mestratges destacats com Antoni Palou, Ricard Penina o Josep Pont i Gol.

Forner va ser ordenat sacerdot el 1952 al Congrés Eucarístic Internacional de Barcelona. Des de ben aviat va iniciar una reeixida vida literària, que inclou un reguitzell de premis que l’avalen, entre els que cal destacar la Viola d’Or als Jocs Florals de Barcelona i una bona colla de distincions a diversos Jocs Florals arreu del país. La seva producció abasta, a part de les seves obres en prosa i poesia, textos seus en antologies, altres en col·laboració, traduccions, i encara algunes d’inèdites, que en conjunt sobrepassen el mig centenar.

A nivell berguedà ha estat un promotor destacat de les activitats literàries; ànima del “Grup de Viver”, va impulsar la “Biblioteca d’autors berguedans” i ja ha editat un bon nombre de volums, a més de la revista Quadern de Viver, i l’edició del goigs marians de tot el bisbat.

Té notables distincions cíviques, entre altres fill adoptiu de Navàs, de Viver i Serrateix i també de Berga, a més medalla d’or d’aquesta ciutat. També té el XV premi Jaume I d’Acció Cívica i li va ser concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Augmenta el nombre de candidatures presentades

Per a l’edició d’enguany, s’han rebut un total de 17 candidatures per a les tres categories del certamen: 4 per al premi d’honor, 6 per al premi a la creació artística i 7 per al premi a la difusió cultural. El jurat ha destacat la gran qualitat de les propostes presentades, fet que demostra la bona salut de la cultura de la comarca i la bona línia en la qual es troba el certamen. Els guanyadors de les dues categories restants es donaran a conèixer a l’acte d’entrega de premis d’aquest dissabte.

X