Els agressors de l’Andy i el Jorge eviten la presó, però hauran de pagar una indemnització i fer dos cursos sobre drets humans

Els autors de l’agressió homòfoba de l’any 2017 a les portes de la General evitaran la presó, però hauran d’indemnitzar les dues víctimes, l’Andy i el Jorge, hauran de pagar una multa de 360 euros a l’Estat i hauran de fer dos cursos sobre drets humans i integritat moral. Aquest dijous al matí els advocats d’una i altra banda han signat l’acord i n’han explicat els detalls, a les portes dels Jutjats de Berga.

Tant la Fiscalia com l’acusació demanaven un any de presó per als agressors, que finalment van ser tres: el jove que va començar la baralla i dues persones que s’hi van afegir i també van causar lesions a la parella. El cas és que l’agressió va ser doble, és a dir, dirigida a dues persones, la qual cosa també doblava la pena fins als dos anys. Al final, però, s’ha arribat a un acord per reduir aquesta condemna, amb la condició que els tres agressors facin els cursos i indemnitzin les víctimes. Se’ls acusa de dos delictes contra la integritat moral i dos delictes lleus de lesions.

La condemna de presó és finalment de vuit mesos -4 per persona agredida-, però els advocats n’han acordat la suspensió, de manera que els agressors no hauran de complir la pena sempre i quan no delinqueixin en els propers 2 anys. Malgrat que la pena és inferior a dos anys i cap dels agressors tenia antecedents computables, haurien hagut d’ingressar a presó perquè se’ls ha condemnat per dos delictes, segons ha explicat l’advocat de l’acusació, Josep Sensada. A banda, els agressors hauran de complir una ordre d’allunyament de 500 metres durant 16 mesos.

Pel que fa a les sancions econòmiques, hauran de pagar un total de 360 euros en 45 dies, que correspon a una quota diària de 4 euros. Indemnitzaran cada víctima amb 1.500 euros pels danys morals i materials ocasionats i, a banda, els ingressaran els diners que no van cobrar pels dies de baixa que van haver d’agafar.

“Ja n’hi ha prou”

“Hem passat mesos d’àrdua lluita, de molts nervis i de molt estrès, però la justícia ens ha donat la raó”. La sensació de l’Andy i el Jorge és “agredolça”, entenen que la sentència és “favorable”, però constaten que el cas ha demostrat que “no som tan lliures com ens pensem”: “Ens podem casar, podem tenir fills, podem adoptar i podem anar pel carrer com vulguem, però no ens podem fer un petó”.

A les portes dels jutjats, la parella ha recalcat que l’Observatori contra l’Homofòbia els ha demostrat que no estan sols: “Hi ha les eines necessàries per combatre aquestes agressions, l’únic que cal és voler-les fer servir”. I han afegit que hi ha una llei on les víctimes es poden emparar, però “s’ha de fer aplicar des de la societat”.

L’agressió

Els fets van passar la matinada d’un dissabte de març del 2017 a les portes de La General de Berga. L’Andy i el Jorge van sortir a fer una cigarreta i un jove els va increpar per fer-se un petó als llavis: “Quin fàstic feu! No sabeu que això és de mala educació?“, els va dir. L’Andy li va respondre que, si tan fàstic li feia, se n’anés. Però, en comptes d’anar-se’n, els va clavar un cop de puny.

L’Andy es va defensar com va poder, i va trucar al 112 per avisar la policia. Eren gairebé les 4. Mentrestant, l’agressor va colpejar el Jorge, i des d’aquell moment, la parella ja no recorda pràcticament res més. Amb els mesos es va demostrar que l’agressor havia comptat amb ajuda: amb la baralla ja començada, diverses persones s’hi van afegir. I, per això, dos anys després, la condemna no és per a una persona, sinó per a tres.

X