Joan Torres: “Al govern de la CUP, li ha faltat valentia”

53 anys, va agafar la coordinació d’Iniciativa (ICV) l’any 2014 i es va presentar com a alcaldable pel partit verd a les anteriors municipals a Berga. Els 407 vots que va aconseguir li van obrir les portes de l’Ajuntament.

Ara es torna a presentar com a cap de llista, però en aquest cas per Berga en Comú (BeC), que aglutina persones d’ICV, associats a Podem i independents d’esquerres.

Hi poden acabar havent quatre llistes no-independentistes a les properes eleccions, si PP i C’s s’afegeixen a PSC i BeC. Hi ha prou votant no-independentista per a tantes llistes?

Jo no m’ho miro així. A Berga crec que el que ha de comptar és ser d’esquerres o de dretes.

Creu que pot seduir votant independentista, doncs?

Puc atraure un votant d’esquer- res que sigui sobiranista, però que no tingui la independència com a prioritat per a Berga. Qui ha d’agafar la bandera en el procés independentista és la Generalitat, no els ajuntaments.

A la campanya del 2015 deia que ICV podia sortir beneficiada del “batibull” que hi havia a ERC i el PSC. I ara?

L’actual cap de llista d’ERC ve d’on venia l’anterior. Qui no va votar ERC perquè se sentia enganyat, crec que pot estar en la mateixa situació. Però la nostra fita no és treure vots a cap força.

I quina és?

Fa quatre anys hi va haver més d’un 40% d’abstenció. És preocupant, però també una oportunitat: és aquí on hem d’anar a picar.

Té detectat el perfil d’aquest ciutadà que s’absté?

Sí. A grans trets, està totalment desencantat amb tot el que té a veure amb política. No se sent representat per cap partit, pel meu tampoc.

I com se’l convenç?

Anant-lo a veure.

Ja ho ha fet?

En alguns casos sí, en d’altres no. Però hem agafat els punts de la ciutat on hi va haver més abstenció i aviat els presentarem el programa.

El 2015 plantejava la pista d’atletisme. Encara hi creu?

Sí, serà al programa perquè l’atletisme és bàsic. Per fer esport, has de saber córrer. Una pista beneficiaria totes les disciplines.

A Tàrrega fa deu anys en van fer una. Va costar més de 2 milions.

Ningú diu que s’hagi de pagar des d’aquí. La Diputació té un pla de zones esportives i nosaltres no n’aprofitem ni un euro.

La pista serà una prioritat?

N’hi haurà alguna per davant.

Quina?

La pista poliesportiva tancada al barri de Santa Eulàlia. És un reclam històric. El barri necessita un lloc que serveixi per fer esport sota cobert o bé de sala polivalent per fer actes.

Confia en l’arribada del CatSalut al capdavant de l’hospital?

Les informacions que ens arriben des del Parlament és que el canvi de forma jurídica ni hi és ni se l’espera. Crec que la cosa anirà per llarg.

Han perdut l’interès?

Començo a tenir-ne sospites. No veig en l’actual consellera, Alba Vergés, l’interès que tenia el conseller Comín.

I mentre això no quedi clar, què ha de fer l’Ajuntament?

Gestionar. No pot ser que passin coses com el TAC. El Patronat ha de prendre totes les decisions. La Generalitat no pot dir-te el que has de fer per una empresa que no està ni muntada.

Què ha trobat a faltar a la CUP?

Més gent. Els ha sobrat ingenuïtat i els ha faltat valentia. Hi ha coses que portaven al programa i podrien haver impulsat sense pagar gaires diners.

Quines?

El nou model de gestió interna de l’hospital. No han fet res. O la instal·lació de desfibril·ladors, que els ho vaig haver d’entrar jo en una moció.

En un vídeo promocional, ERC li retreu la frase que va dir en un ple sobre els passos de vianants a Santa Eulàlia: “Hi viu molta població immigrant que ha arribat fa poc. I, sense ànim de desmerèixer ningú, l’única zebra que han vist és a la selva”.

És l’única afirmació que se’m pot retreure en quatre anys. Em vaig disculpar al moment i ho faré tants cops com calgui. No m’he dedicat mai a la política i, de frases desafortunades, en diem tots. Treure això ara és electoralista i lleig. Ells sabran les eines que utilitzen per convèncer el votant. Jo no ho faria. Ara bé, potser la pregunta és: tenen por que els hi prenguem vots? Potser sí. Si no, potser no traurien aquestes coses…

Com definiria la seva llista?

Hem intentat que hi hagi el màxim de representació social. Amb alguns actors ho hem aconseguit, amb d’altres no. Hem intentat que sigui totalment paritària i ens hem quedat ben a prop: estem rondant el 60% d’homes i el 40% de dones.

És factible conservar els 400 vots del 2015?

Crec que en aquests quatre anys s’ha fet una tasca per augmentar-los. Estic segur que ho aconseguirem. He fet una oposició constructiva i amable.

A quants regidors aspira?

La nostra fita no és un regidor. Tothom va a ser alcalde i nosaltres ens presentem per això. Però, si toques de peus a terra, la fita real i decisiva és moure’t entre els dos i els tres regidors. Seria un resultat determinant per Berga.

A qui prefereix com a alcalde: a Venturós o a Sabata?

A cap.

Vostè defensa els pactes i diu que “l’aspiració real i decisiva” és estar entre els 2 i els 3 regidors. Potser s’hi haurà d’entendre, si vol governar…

Crec en un pacte d’esquerres.

Amb la CUP?

No, amb la CUP no. Crec que es podrien entendre amb molta gent, però el 2015 ja van deixar clar que no volen pactar.