19 llambordes d’or recordaran per sempre els deportats de Gironella i Puig-reig a camps de concentració nazis

Les Stolpersteine arriben al Berguedà. Les famoses llambordes que l’escultor alemany Günter Demnig fa anys que col·loca per tot el món per recordar els represaliats pel règim nazi aterren aquesta setmana a Gironella i Puig-reig. A Gironella se’n col·locaran 7 i a Puig-reig, 12. Cada llamborda porta escrit el nom d’un deportat a camps de concentració nazis.

Günter Demnig serà a Gironella divendres al migdia i a Puig-reig, a la tarda. Al migdia, Gironella farà un acte d’homenatge a les 13h al passeig de Cal Metre, que és on s’instal·laran les llambordes. A Puig-reig, l’homenatge serà a les 17.30h a la plaça de la Creu i comptarà amb tres fills de deportats.

L’escultor té previst col·locar una de les 7 llambordes de Gironella i tres de les 12 de Puig-reig (les dels pares de les tres persones que seran a l’acte). Les altres llambordes es col·locaran en les properes setmanes, ja sense la presència de l’escultor, que seguirà la seva ruta pel món, acostant les pedres daurades arreu.

A Gironella, les 7 llambordes portaran el nom de Celestino Altarriba Busoms, Ramon Pujol Soler, Alfonso Sabaté Casellas, Lluís Pajerols Masforrol, Ramon Manubens Pregonas, Jaime Canals Viladomat i Roque Latrilla Casafont.

A Puig-reig, seran en record a Àngel Calsina Claret, José Canal Arderiú, Esteban Candàliga Candàliga, Esteban Flotats Caus, Enrique Garriga Riera, Clemente Girona Prades, Francisco Huch Berenguer, Juan Puigcercós Fígols, Ramon Sala Besa, Ramon Serra Gene, José Solé Canals i Joan Pous Viñeta.

Des de Gironella, el regidor Lluís Vall remarca que l’Ajuntament treballa per “poder homenatjar i instal·lar més llambordes en record a les víctimes en un futur”. A Puig-reig, el també regidor Jesús Subirats explica que durant l’abril i el maig la biblioteca acollirà xerrades sobre memòria històrica, cada dissabte.

Günter Demnig serà a Catalunya només dos dies. Divendres, a banda de Gironella i Puig-reig, també visitarà Prats de Lluçanès. I l’endemà, dissabte 20, será a Sant Vicenç de Castellet, Barcelona, Cubelles, Albatàrrec i Lleida.

X