Montse Venturós: “M’he convertit en l’alcaldessa de l’estelada i no ho sóc”

33 anys, és la primera alcaldessa de la història de Berga. La llista de la CUP que liderava l’any 2015 va trencar la majoria absoluta que fins aleshores tenia CiU a l’Ajuntament i va relegar els convergents a les cadires de l’oposició, després de vuit anys manant còmodament.

Ha tardat a anunciar que es presentava. Per què?

Han estat quatre anys molt durs a nivell polític i també hi havia qüestions personals. Necessitava que passessin aquests mesos d’inhabilitació per prendre una determinació.

Què l’ha fet decidir-se?

Molts factors: el partit, la família, els amics… Però en recordo un especialment. El desembre vaig anar a Lledoners a veure el Jordi Cuixart. Li vaig dir que no tenia ganes de presentar-me. I em va dir que li semblava perfecte, però que ell tampoc tenia ganes d’estar a la presó. Em va fer pensar molt.

Està satisfeta del mandat?

Mai n’estaré prou. Hem hagut d’assumir que els tempos de l’administració són molt més lents del que pensàvem. Al principi érem molt il·lusos. Ara ja no ho som tant, sabem el que hi ha. Hem admès els errors que hem fet i sabem que necessitem estar més cohesionats i estimar-nos més.

I això passa per…?

D’entrada, per tenir una assemblea paral·lela que ens acompanyi en totes les decisions que prenguem a l’Ajuntament, però que també impulsi accions al carrer.

I els errors que han admès, quins són?

Molts. Per exemple, hem d’aprendre a comunicar més i millor tot allò que fem. Es pot governar amb 6 persones sense problemes, sempre i quan la majoria tinguin una dedicació completa o gairebé. Ens n’hem sortit però més temps ens hauria anat de conya.

Tornarà a refusar pactes si torna a ser la llista més votada amb 6 regidors?

No ho sé. En el moment es decidirà. Però es pot governar.

El que a priori és el gran rival, Junts per Berga, s’ha renovat totalment.

Sí, però és important que ningú caigui en el parany. Es podran dir com vulguin, però són i seran el PDeCAT. Suposo que amb el canvi de sigles volen blanquejar la tasca dels seus predecessors.

Li fan por?

No, por no. No se’n pot tenir mai perquè perds capacitat. El Jordi Sabata és treballador de l’Ajuntament i hem passat problemes junts. Cadascú tria la posició política que vol, però creiem que la nostra és la millor per a la ciutat.

Hi ha moltes llistes…

Sí, però de moment només hem vist cares. No hem vist ni un projecte. Trobo a faltar més fets en els discursos de la resta, però tenim dos mesos per endavant.

Fa quatre anys van presentar un programa optimista però, un cop al govern, han hagut d’aparcar-ne bona part.

Hem passat anys apaivagant focs que arrossegàvem de mandats anteriors. No hem tingut alternativa: calia prioritzar. Reduir el deute no és una obsessió, és una urgència. Gràcies a això, hem pogut pagar proveïdors i dotar de més personal l’Ajuntament.

Tots els seus rivals diuen que la reducció és a costa d’aturar la ciutat.

És fals. S’ha ampliat l’oferta cultural i teatral, el nombre de fires, hem entomat esdeveniments nacionals com la diada de l’11-S o el recital poètic, hem fet campanyes per donar valor al carrer Major… Que no hi hagi quitrà no significa que la ciutat no sigui viva.

Un dels darrers díptics de la CUP parla de les obres de millora urbana sota el títol “Carrers vius”.

Sí, i és un error que hem comès. Els carrers vius són aquells on hi passen coses, no aquells on no hi ha forats. Les enquitranades són necessàries, però s’han de fer quan es té líquid per cobrir-les i no quan generen dèficit a l’Ajuntament. Hem preferit fer coses més invisibles: un ajuntament infradotat mai podrà satisfer els drets de la ciutadania.

montse-venturos-recurs

L’altre gran retret comú dels alcaldables té a veure amb les subvencions.

És fals que n’haguem deixat escapar. Hem rebut molts diners aquest mandat… Però molts! He anat a bancs i caixes en contra de la meva voluntat política. Ens fem grans a costa d’aquestes contradiccions. Hem aconseguit diners per finançar íntegrament la Torre de la Petita, hem presentat projectes guanyadors a la Diputació, com ara el del polígon industrial. Les acusacions no són justes.

Berga no ha fet cap proposta per incloure en projectes comarcals com les Vies Blaves o els FEDER.

Hem destinat esforços en altres projectes tècnics que han acabat sent guanyadors.

Patum, Escola de Música o el sou del gerent de l’hospital. No ha estat un mandat orfe de crisis.

En el seu àmbit, són temes molt delicats i mai és fàcil tractar-los.

Alguns han posat en qüestió el silenci institucional d’algunes ocasions.

Soc molt transparent. Però tinc un càrrec on se’m diuen moltes coses en confidencialitat, i el temps i els fets m’han ajudat a entendre que a vegades és necessari. Tots aquests temes han fet mal a molta gent i des de fora no s’ha tingut gens d’empatia.

L’estelada ha desviat l’atenció?

L’estelada ho ha desviat tot. M’he convertit en l’alcaldessa de l’estelada i no ho soc. Diga’m l’alcaldessa de l’hospital o de les 16 hores diàries!

Se’n penedeix?

Gens ni mica. Ho vaig fer perquè calia deixar clara la nostra determinació. El problema és que durant el camí m’he quedat sola perquè la Generalitat no va implementar una legalitat que ja estava aprovada.

En res arrenca la campanya. Confia en la revàlida?

Si no ho fes, ja no hi seria. És complicat, sí. Però ho podem fer. Berga era convergent i ho vam poder capgirar, però ara la clau és culminar-ho.

venturos-recurs-1

X