Joan Antoni López Noguera: “Si de mi depèn, governarà qui sigui menys la CUP”

34 anys, fa temps que es dedica a la política. Fa 8 anys ja va ser l’alcaldable del PP a Berga i al 2015 també ho havia de ser però la Junta Electoral va tombar la seva llista perquè un dels membres figurava en una llista d’UPyD a Galícia.

És el president del PP al Berguedà i aquesta vegada sí que es pot tornar a liderar la candidatura del partit a la capital de la comarca.

Hi haurà gent de fora de la comarca a la seva llista?

No. Hi ha hagut un canvi de dinàmica al partit. A Berga, tots els membres de la llista seran del Berguedà. I fora de Berga, només presentarem candidatures allà on hi hagi, com a mínim, un candidat que hi visqui.

I quantes llistes presentaran?

De moment, hem tancat Berga i Gironella. I en aquests dies que queden treballarem per ser en un altre municipi gran.

Com defineix la seva llista?

Som gent que no estem d’acord amb la situació de Berga i la política de la ciutat. Amb la CUP, hem viscut 4 anys de mal govern que ja arrossegàvem d’anys enrere amb Convergència.

Què retreu al govern actual?

No s’ha ocupat del que s’havia d’ocupar. Com sempre, es limiten a buscar el titular i a ser els més independentistes dels independentistes. Tot això s’ha de deixar a part i gestionar.

I l’oposició, com l’ha vist des de fora de l’Ajuntament?

En molts casos, desapareguda. La majoria s’han limitat a anar als plens i han permès que la imatge que es projecta de Berga a l’exterior sigui una alcaldessa inhabilitada i tota l’oposició aplaudint-la.

La van inhabilitar per no despenjar l’estelada del balcó durant unes eleccions. Aquesta vegada també hi ha hagut polèmica i vostè ha estat a primera línia del front contrari.

És de sentit comú. Si jo fos l’alcalde de Berga, no penjaria la bandera del Partit Popular al balcó. L’estelada és un símbol partidista i, si governo, el primer que faré serà treure-la. Un alcalde ha de governar per tota la ciutat, no només pels que pensen com ell.

Hi ha un acord plenari que diu que s’ha de mantenir “fins la independència”.

Sí, però és que ja no s’haurien de permetre aquests acords. A l’Ajuntament hi ha d’haver una bandera que parli per tots.

I una estelada i una bandera espanyola?

No. L’estelada no hi ha de ser per res. Hi ha d’haver l’europea, l’espanyola, la catalana i la de la ciutat. Hi ha una jerarquia normativa i s’ha de complir. No t’agrada? Doncs demana al Parlament que la canviï. Que no pot? Doncs t’aguantes.

lopez-noguera-pp-1

Caldran pactes. Té preferències?

Tinc una cosa molt clara. Si el vot del PP és decisiu, no hi haurà una alcaldessa de la CUP. Governarà qui sigui, menys la CUP.

Per què?

No ens podrem entendre mai amb un partit radical. Parlarem amb qui sigui menys amb la CUP.

Què troba a faltar a la ciutat?

Menys llaços i banderetes, i més accions que la facin un lloc acollidor. La parada dels autobusos fa llàstima. Són quatre bigues, per l’amor de Déu!

La Generalitat diu que ja té els diners per fer-la nova, però la CUP vol treure a participació ciutadana l’elecció de la ubicació.

Sí, però a dia d’avui la Generalitat és complicat que et pagui una obra com aquesta, veient la llista d’espera que té.

A Gironella n’estan fent una.

Es deuen haver mogut més que Berga.

Ha de ser una prioritat?

Fer-ne una de nova? El que és urgent és posar almenys un parell de marquesines a la parada actual. Una obra faraònica com l’estació no crec que es faci d’un dia per l’altre.

I què és prioritari ara mateix a Berga, per vostè?

Repensar el sistema de recollida selectiva. No és viable. Ens hem passat de frenada. Cal un model mixte o tornar al que teníem.

Això vol dir tornar a reciclar un 30% del que generem.

Que Berga sigui la ciutat més gran de Catalunya que hagi implantat el porta a porta et dona pistes que, per alguna cosa, a les altres ciutats no ho fan. S’ha fet a la brava, i així no es fan les coses.