Salut, Berga, Política

L’Ajuntament de Berga culmina aquest dijous els tràmits per traspassar l’hospital a la Generalitat

L’Ajuntament de Berga culmina aquest dijous els tràmits per traspassar l’hospital a la Generalitat

L’últim ple ordinari de la legislatura a l’Ajuntament de Berga serà pràcticament monotemàtic. Els grans punts de l’ordre del dia tenen a veure amb el traspàs de la gestió de l’Hospital a la Generalitat de Catalunya.

El consistori aprovarà el conveni que dicta com serà la gestió per part de CatSalut, l’empresa pública que la Generalitat ha creat per assumir el centre hospitalari berguedà. També es desvincularà la zona on hi ha alçats els edificis de l’hospital dels carrers que permeten circular-hi: el centre serà gestionat per la Generalitat però els carrers seguiran sent tractats per l’Ajuntament. A banda, s’actualitzarà l’inventari de béns municipals. Són els darrers passos necessaris per efectuar el canvi de gestors.

Passat el ple d’avui, la pilota serà en camp de la Generalitat, que haurà de redactar i aprovar els informes que assegurin que l’assumpció de la gestió del centre és viable i s’ajusta a les clàusules acordades amb l’Ajuntament de Berga. L’alcaldessa Montse Venturós ha dit en roda de premsa que “és complicat marcar tempos”, però confia que el traspàs es faci efectiu a la tardor, a molt estirar. Ara, l’Ajuntament ja ha fet tot el que havia de fer.

Els tràmits burocràtics s’han allargat gairebé dos anys. El juliol del 2017 l’aleshores conseller de Salut, Toni Comín, va venir a Berga per anunciar que s’havia arribat a un acord amb l’Ajuntament de Berga per assumir la gestió de l’hospital. “El propi departament de Salut veia difícil que poguéssim fer el traspàs en un any”, assegura Venturós.

En aquests dos anys s’ha pogut avançar “a bon ritme”, excepte durant els 9 mesos d’aplicació de l’article 155: “El departament de Salut ho va notar molt més que la majoria de conselleries”, relata Venturós, que ha explicat que noms com el de l’exconseller, Toni Comín, l’exdirector del Servei Català de Salut, David Elvira, o el de la subdirectora del CatSalut, Marta Chandre, han estat “claus” per arribar al final del túnel.

Comín Venturós Hospital

Toni Comín i Montse Venturós, el juliol del 2017, anunciant l’acord pel traspàs de l’hospital. LÍDIA LÓPEZ

I, ara, què canviarà?

A primer cop d’ull, res. Els treballadors conservaran els drets i les condicions laborals que tenien fins ara. La Generalitat gestionarà, d’entrada, els espais i el material que hi havia fins ara a l’hospital. I els possibles canvis es produiran avançada la gestió, si així ho creu oportú la nova empresa gestora.

El Patronat que actualment pren les decisions de l’hospital funcionarà com fins ara fins que s’efectuï definitivament el traspàs. Quan això passi, el Patronat seguirà existint, perquè haurà de comandar la residència Sant Bernabé. “El nou equip de govern, sigui del color que sigui, haurà de decidir quin futur vol per als treballadors de la residència. És la següent fase del procés: s’haurà de decidir si s’inclouen dins la plantilla de funcionaris de l’Ajuntament, com passa amb els mestres de l’Escola de Música, o si continua funcionant com un organisme autònom municipal“, ha conclòs Venturós.

Ajuntament de Berga Generalitat de Catalunya Hospital de Berga Montse Venturós Salut

Estic amb tu

Comentaris