Puigneró demana a Junts per Berga que prioritzi les polítiques digitals

La Generalitat preveu desplegar la fibra òptica al llarg de 90 quilòmetres del Berguedà per connectar 13 municipis. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ho ha anunciat aquest dimecres al matí en un esmorzar-col·loqui impulsat pels membres de la candidatura de Junts per Berga.

Puigneró ha recalcat que la Generalitat “està fent la feina” i està acostant la fibra òptica a les capitals de comarca. A hores d’ara, ja l’ha portat a 29 de les 41, entre les quals hi ha Berga. A més, ha acordat amb la Diputació el desplegament de la fibra en municipis que tinguin un nucli de població superior als 50 habitants. Gràcies a aquest projecte, la fibra arribarà a 13 municipis abans del 2022.

Però el desplegament “és cosa de tots”, ha dit Puigneró, que ha reclamat als municipis que “compleixin la seva part del tracte” i acostin la banda ampla als ciutadans. “Nosaltres la portem a la capital, però la ciutat ha de ser l’encarregada d’assegurar que arribi a tot arreu”, ha dit.

A banda, Puigneró ha lamentat que “en molts municipis la inversió en polítiques digitals és 0”. En canvi, ha dit, el 95% del pressupost de la conselleria de Polítiques Digitals va a les comarques. Segons el conseller, una de les realitats que demostra si s’hi aposta o no és si hi ha una regidoria dedicada i si s’hi destinen diners. Per tot plegat, Puigneró ha demanat al candidat de Junts per Berga, Jordi Sabata, que hi aposti si arriba a l’alcaldia.

Per la seva banda, Sabata ha aprofitat la trobada per exposar les seves línies programàtiques en l’àmbit digital i d’empreses. Ha posat especial èmfasi en el turisme i la dinamització del territori i ha exemplificat que “Queralt ni tan sols té pàgina web”.

També ha fet una crida a “liderar la comarca” i estrènyer els vincles amb el Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència de Desenvolupament. I ha lamentat que, en general, la gent té “els mateixos problemes que fa quatre anys”. Per tot plegat, Sabata ha dit que cal “una planificació a molts anys vista” i aquesta passa inequívocament per mirar de cara el món digital.

També han participat en la xerrada diversos empresaris de la comarca. Entre ells, Pere Ballarà, fundador i propietari d’Inforber. Ballarà ha lamentat que, actualment, “Berga no és ni industrial ni turística” i ha retret que encara persisteixen els problemes de mobilitat amb capitals veïnes com Solsona i Ripoll, la qual cosa dificulta les coses a les empreses.

Ballarà també ha demanat que es posi fil a l’agulla al desplegament de la fibra als polígons de tota la comarca i que s’arribi a un consens sobre l’IBI: “Les pujades brutals que vam patir no són normals i no ajuden a ningú”. El propietari d’Inforber també va coincidir amb la reiteració de les demandes: “Cada quatre anys traiem els mateixos temes del calaix”.

X