Esquerra i Vilada per la República pacten per governar a Vilada; el PSC es queda a l’oposició

Era un dels punts calents de la comarca i, de fet, no es va decidir fins poques hores abans del ple d’investidura. Esquerra governarà a Vilada els propers quatre anys gràcies a un pacte amb Vilada per la República. Les eleccions del 26 de maig van deixar un escenari interessant: ERC i PSC van empatar a tres regidors i Vilada per la República es va quedar amb un. Això feia que qualsevol pacte servís per formar govern.

La voluntat de totes les forces era formar govern unitari, sense oposició, tal com havien promès en campanya electoral. I, de fet, les negociacions van anar en aquesta línia. Quim Espelt, cap d’ERC, la llista més votada, va estendre la mà des d’un primer moment a formar govern conjunt. Vilada per la República va acabar deixant a un costat les seves diferències amb el PSC i va acabar-s’hi prestant. Però les negociacions entre republicans i socialistes es van trencar hores abans del ple d’investidura.

El PSC entenia que les eleccions deixaven entreveure un pacte de govern entre ells i ERC, incloent el regidor de VxR, però dividint l’alcaldia entre Quim Espelt i Montse Badia (dos anys per cap). En canvi, Esquerra considerava que l’alcaldia havia de ser quatre anys per a Quim Espelt, ja que en el darrer mandat els socialistes han governat amb el suport republicà i, en canvi, s’han quedat l’alcaldia tota la legislatura. A més, entenen que, malgrat l’empat a regidors, la diferència de vots entre ERC i PSC, 20, és prou significativa com per manar en solitari.

Dissabte, al ple d’investidura, Quim Espelt va ser proclamat nou alcalde de Vilada i es converteix, així, en l’alcalde més jove d’aquest mandat al Berguedà. Espelt va rebre els vots a favor dels seus companys de partit i d’Andreu Ros, regidor de Vilada per la República. En canvi, el PSC va lamentar haver quedat exclòs del govern i va recalcar que una alcaldia dividida era “la fórmula més efectiva pel municipi”. Sigui com sigui, els socialistes van reiterar que treballaran per Vilada, ara des de l’oposició.

WhatsApp Image 2019-06-15 at 12.30.39 (1)

Els membres d’Esquerra, al balcó de l’Ajuntament de Vilada, després de guanyar l’alcaldia. CEDIDA

X