Les espardenyes de Patum, un còctel local que ara arriba al barri gòtic de Barcelona

Entrar a la plaça, una nit de Corpus, amb espardenyes és impensable. Només els encarregats de fer ballar comparses s’hi atreveixen… I perquè desenes de persones els fan ruedo perquè ningú els trepitgi. Però, per als patumaires de veritat, la Patum dura molt més que cinc dies.  I de la mateixa manera que calcen dur cada nit de Patum, els encanta exhibir sentiment i pertinença patumaire tot l’any.

Per això, no és estrany que una de les botigues més emblemàtiques del barri gòtic de Barcelona s’hagi fixat en la festa com una eina per fer diners. La Manual Alpargatera ha tret un model d’espardenyes amb imatges de la fotògrafa berguedana Marta Pont incrustades. Són instants d’un salt de plens, i el seu llançament ha estat un ‘boom’ al Berguedà.

El creador de l’espardenya, Joan Carles Tasies, ha recalcat a l’Aquí Berguedà que el calçat no és òptim per portar a la plaça, però sí per exhibir la resta de l’any, i especialment a l’estiu. “La nostra idea és portar als peus allò que més ens agrada del país. I, com a catalans, notem que la Patum també és nostra”, ha dit.

I de ben segur que les espardenyes de la Manual Alpargatera en poques setmanes lluiran en molts peus berguedans. De la mateixa manera que en pocs dies centenars de cotxes van començar a portar adhesius amb el logo de la Patum a la part posterior. Aquesta moda, per cert, encara dura, i és complicat trobar vehicles de Berga sense el distintiu patumaire.

Dissenyar unes espardenyes dedicades a una festa que recalca, una i altra vegada, que només accepta convidats ben calçats sembla una idea de bojos. Però no. No ho és. És un producte rendible i que ja fa temps que és al mercat. Si més no, al berguedà.

La Botiga de la Manela, que penja directament del Grup Horitzó, fa mesos que ‘tuneja’ espardenyes amb elements patumaires. Qui ho fa és la Mayé, la dependenta de l’establiment que va obrir portes a la plaça de Sant Pere fa uns mesos.  La Mayé pinta a mà les espardenyes que els clients li demanen i hi incrusta elements de la Patum.

De moment, només se n’exposen unes quantes de mostra a la Botiga de la Manela i, a mesura que els clients en demanen, se’n fan de noves a mida. Ara bé, una de les evidències més innegables per a qualsevol botiguer de Berga és que tot el que porta Patum, ven. Fins i tot, unes espardenyes que serveixen per tots els dies de l’any, menys quan és Patum.

WhatsApp Image 2019-07-08 at 15.14.29

Unes de les espardenyes que es venen a la Botiga de la Manela. CEDIDA