Pep Llamas es queda amb l’acta de conseller comarcal i participa en el ple d’investidura

Pep Llamas, durant un ple al Consell Comarcal. M. CANTURRI

Pep Llamas manté, de moment, l’acta de conseller comarcal. Aquest divendres ha participat en el ple d’investidura que ha reelegit Josep Lara. Llamas s’ha assegut al costat de la també independent i alcaldessa d’Avià, Patrocini Canal. Ara bé, ni un ni l’altra han desvetllat quin serà l’encaix que tindran en el govern després de donar-hi suport i permetre la majoria que ha proclamat Lara president.

Només Patrocini Canal ha agafat el micròfon. L’alcaldessa d’Avià ha agraït el suport unànime que ha rebut per part de totes les agrupacions d’electors, però en cap moment s’ha referit a la persona que tenia al costat i que finalment ha estat Pep Llamas, malgrat que la votació interna va escollir l’alcaldessa de Sagàs, Sílvia Triola.

Llamas va explicar a l’Aquí Berguedà que durant l’última setmana ha estat valorant no renunciar a l’acta, malgrat que les agrupacions d’electors es van decantar per un sol vot de diferència (15 a 14) perquè fos Triola la segona consellera independent. El regidor de Bagà s’aferra al fet que ha liderat més que Triola el projecte de la conselleria i que tres dels vots cap a l’alcaldessa de Sagàs són de l’agrupació de Guardiola, que fa dies que s’ha desvinculat del moviment però que ha delegat el vot als companys de La Nou.

En saber el dilema de Llamas, les agrupacions d’electors van decidir retirar-li la confiança i trencar qualsevol relació amb ell. El cas és que, aquest divendres, en el ple d’investidura, Llamas encara hi ha figurat com a conseller per l’associació d’independents. Segons va explicar ell mateix a l’Aquí Berguedà, té la intenció de desvincular-se del grup però d’ell depèn la decisió de renunciar o no a l’acta de conseller per facilitar l’entrada al ple de Sílvia Triola. De moment, ha decidit quedar-se-la.

Per què Llamas té l’acta?

A finals de juny s’acabava el termini per presentar els consellers titulars i suplents de cada grup comarcal a la Junta Electoral provincial. El termini estava a punt d’exhaurir-se i les agrupacions d’electors no aconseguien consensuar qui havia d’ocupar la segona cadira de conseller: Pep Llamas o Ferran Sayes. L’acord per a la primera cadira era unànime: havia de ser per a Patrocini Canal.

I, per sortir del pas, les agrupacions van optar per presentar dos noms titulars i dos de suplents a la Junta, però amb el compromís dels titulars de renunciar a la seva acta si un suplent obtenia més vots en una votació futura on hi haguessin tots els pobles representats. Així, els dos titulars van ser Patrocini Canal i Pep Llamas, mentre que els suplents van ser Ferran Sayes (Guardiola) i Jesús Solanellas (Borredà). Els guardiolencs es van desvincular del grup aquella mateixa setmana, però van delegar el vot a La Nou.

El dia de la votació definitiva, Sílvia Triola va ocupar el lloc que havia deixat vacant Ferran Sayes. I, per sorpresa de Llamas, va ser la segona candidata més votada, amb 15 vots, només per darrere de Patrocini Canal, que va aconseguir tots els possibles (29). Llamas es va quedar amb 14 i, segons el compromís no escrit adoptat dies enrere, li tocava renunciar a la seva acta. Però va decidir no fer-ho emparant-se als motius exposats a l’inici d’aquesta notícia. I, així, aquest divendres s’ha assegut al ple d’investidura.

X