Josep Lara manté la presidència del Consell Comarcal del Berguedà

Sense sorpreses. L’alcalde de Guardiola de Berguedà, Josep Lara, serà president del Consell Comarcal del Berguedà quatre anys més, tal com va avançar ahir a la tarda l’Aquí Berguedà. Lara ha estat investit aquest migdia amb els vots a favor dels seus companys de partit, de Junts per Catalunya (7), i amb els dos de les agrupacions d’electors i el del PSC. L’altra candidat, Josep Maria Altarriba (ERC), només ha rebut el suport dels sis consellers republicans i dels tres de la CUP.

alti-ccbergueda-investidura

Josep Maria Altarriba ha estat el candidat d’ERC a la presidència. MC

El ple d’investidura tenia molts al·licients. El primer: veure si els intents d’última hora dels independentistes de formar govern sense el PSC fructificaven. No ha estat així. Esquerra ha plantejat la possibilitat de pactar amb JxCAT fins a l’últim moment però la proposta era “de mínims”, segons el parer de JxCAT, i no ha triomfat. Fins i tot la CUP va plantejar una alternativa: que JxCAT governés sol, en minoria de 7 consellers, i protagonitzar “un mandat propositiu” on hi hagués una presidència i un govern però totes les idees -també les de l’oposició- poguessin ser realitats.

Al final, però, JxCAT ha optat per mantenir l’aliança amb les agrupacions d’electors i el PSC, i això ha provocat diversos retrets durant la sessió d’investidura. La més contundent ha estat del conseller d’ERC i regidor d’Avià, Josep Subirana: “En política no tot s’hi val. No ens podem permetre pactar amb el 155, ni ERC ni JxCAT, i tots ho estem fent malament”.

subirana-ccbergueda-investidura

Josep Subirana, durant la seva intervenció. MC

La crisi interna a les agrupacions d’electors

Subirana també s’ha referit al que ha passat en les darreres setmanes en el si de les agrupacions d’electors. El regidor d’Avià ha recordat a la seva alcaldessa i també consellera pels independents, Patrocini Canal, que “si una de les agrupacions d’electors no hagués sumat a la unió comarcal, només tindrien una cadira, i ERC en tindria set i majoria per governar”. En aquest sentit, Subirana ha opinat que el vot de diferència que hi ha haver en les agrupacions d’electors per decantar la balança cap a JxCAT o ERC [15 a 14] “no és just i no té en compte que hi ha pobles que volen el canvi”.

En la rèplica i per al·lusions, Patrocini Canal ha recordat a Subirana que les agrupacions van acordar abans de la votació que s’acceptaria el resultat del vot, per molt mínima que fos la diferència: “Ja contemplàvem un 15 a 14 i a tothom li va semblar bé”. Canal, a més, ha constatat que només 2 dels 7 pobles amb agrupació d’electors s’han posicionat clarament a favor de la presidència d’ERC.

patro-llamas-ccbergueda-investidura

Pep Llamas i Patrocini Canal, al ple d’investidura. MC

Però els retrets de Subirana no han acabat aquí. El regidor avianès també ha posat sobre la taula un tema que fins aleshores ningú havia exposat: Pep Llamas no ha renunciat a l’acta de conseller i ha segut al costat de Patrocini Canal al ple d’investidura. “No sé quina relació tenen, però molt units no semblen estar”, ha etzibat Subirana. Patrocini Canal no ha fet cap consideració al respecte. Tampoc n’ha dit res Llamas, que ni tan sols ha agafat la paraula i s’ha limitat a votar.

Des de la CUP, Ivan Sànchez també ha passat de puntetes per sobre dels independents, però sí que ha deixat anar un missatge al respecte: “Nosaltres hem votat canvi perquè, entre d’altres, coses, el govern que avui surt d’aquí és fràgil i inestable”. L’encaix que hi tindrà Llamas, després que les agrupacions hagin anunciat el trencament amb ell, és una de les incògnites que es resoldran en les properes setmanes.

ivan-sanchez-ccbergueda-investidura

Ivan Sànchez ha estat el portaveu de la CUP. MC

El “disgust” d’Abel Garcia

Un altre dels grans temes que ha supurat dels discursos de la investidura és la campanya i les negociacions d’última hora per fer fora del govern comarcal el PSC. D’entrada, l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba (ERC), ha començat el seu discurs recalcant que “cap dels moviments que s’han fet en les darreres setmanes responen a res personal” cap a Abel Garcia, sinó “a diferències polítiques i al moment que viu el país”. Altarriba ha conclòs: “No ens coneixem prou com per tenir el dret a fer-ho”.

En el seu torn, Abel Garcia ha assegurat estar “disgustat” i ha reiterat que ha notat que diferents consellers han portat les negociacions al terreny personal: “Cadascú tindrà els seus motius”. Amb tot, Garcia ha reivindicat que en els últims quatre anys, com a conseller al govern, ha deixat “a un cantó les diferències polítiques per treballar per a la comarca” i ha tancat el tema convidant a tots els consellers a fer el mateix: “Avui comença una nova etapa”.

abel-ccbergueda-investidura

Abel Garcia tornarà a ser al govern del Consell. MC

També s’ha referit a aspectes personals el flamant president, Josep Lara, que ha lamentat la intensitat de les negociacions de les últimes setmanes i ha assegurat que “qui més hi pateix som nosaltres i els nostres”. Per tot plega, un Lara visiblement emocionat ha encoratjat el ple a “fer política i deixar tota la resta a casa”. El ple s’ha aixecat amb una llarga ovació i encaixades de mans després de setmanes de tensió entre uns i altres.