JxCAT no contempla l’entrada de Pep Llamas al govern del Consell Comarcal, “ni ara ni passat Nadal”

El Consell Comarcal del Berguedà tindrà un govern en minoria. Si més no, els primers mesos d’aquest mandat. Junts per Catalunya, la força amb més pes al ple, no té cap intenció de donar cap conselleria a Pep Llamas, “ni ara ni d’aquí a uns mesos”, a diferència del que insinuava el propi Llamas en declaracions a Regió7. Així ho han confirmat fonts de Junts per Catalunya a l’Aquí Berguedà. Llamas, en canvi, no ha respost a cap de les trucades de l’Aquí Berguedà des del mes de juliol.

Les agrupacions d’electors van transmetre a Junts per Catalunya el seu malestar per la presència de Llamas en un futur govern, i el partit de la presidència ha pres la decisió de deixar fora de les conselleries el regidor de Bagà.

D’aquesta manera, el govern del Consell Comarcal queda en minoria de 9 consellers: els 7 de JxCAT, Patrocini Canal (AEB) i Abel Garcia (PSC). Llamas serà a l’oposició i té la intenció de formar grup propi (Bagà Endavant). A l’oposició també hi haurà els sis consellers d’ERC i els tres de la CUP.

El proper dilluns, 9 de setembre, se celebrarà el ple del cartipàs on s’aprovarà el repartiment de conselleries. De moment, se n’ha desvetllat una, la de Residus, que va a parar a Vicenç Linares, que aquest dijous ja va assistir a una trobada amb les associacions de veïns de Berga per recollir les queixes sobre el sistema porta a porta.

L’origen del malestar dels electors amb Llamas

Pep Llamas va arribar al ple del Consell Comarcal del Berguedà després d’haver agafat una de les dues actes de les agrupacions d’electors del Berguedà. Llamas va assumir l’acta de manera provisional, amb el compromís de renunciar-hi més endavant, si les agrupacions escollien un altre candidat per ocupar la cadira.

Així va ser: dies abans de la investidura de Josep Lara com a nou president, les agrupacions es van decantar per Sílvia Triola (15 vots) en detriment de Pep Llamas (14). Però el regidor de Bagà Endavant es va negar finalment a renunciar a la seva acta, al·legant que era de personal i que tenia dret a quedar-se-la. A més, entenia que la conselleria li corresponia com a segona força amb més vots dins de l’agrupació d’electors.

En vista dels seus moviments, les agrupacions d’electors van retirar la confiança a Pep Llamas. Fins i tot ho van fer les 12 persones alienes a Bagà Endavant que el van escollir en la votació interna.

Amb tot, Llamas es va asseure a la seva cadira al ple d’investidura del Consell Comarcal i va votar a favor de la investidura de Josep Lara, que es va ser proclamat president per un sol vot de diferència respecte Josep Maria Altarriba (ERC). El regidor de Bagà considera que té “un projecte potent per a Medi Ambient i Protecció Civil” i està decidit a presentar-lo en els propers mesos amb la intenció d’entrar a formar part del govern. Però Junts per Catalunya li ha barrat el pas. Si més no, fins que aconsegueixi la confiança i l’aval de les agrupacions d’electors.

X