Teatre Hivern 2021

Berga

La Marxa de Torxes de Berga denuncia “un retrocés en drets i llibertats” i se’n recorda dels ‘menes’ i els refugiats

La Marxa de Torxes de Berga denuncia “un retrocés en drets i llibertats” i se’n recorda dels ‘menes’ i els refugiats
La Marxa de Torxes, passant pel barri vell de Berga. MARC CANTURRI

La Marxa de Torxes de Berga ha volgut nodrir d’arguments la lluita independentista. El manifest final de l’Esquerra Independentista ha carregat contra un govern català que consideren “mesell i gens efectiu” davant la repressió de l’Estat i ha lamentat que els Mossos d’Esquadra siguin “utilitzats com el braç executor d’aquesta repressió”.

Amb tot, l’Esquerra Independentista ha volgut anar més enllà. Considera que “el retrocés en drets i llibertats” també es fa palès en les negatives en els rescats de persones al mar Mediterrani o en l’acollida de Menors no acompanyats (‘menes’). En tots dos casos, diuen, s’estan generant “relats racistes i perillosos”. El manifest també s’ha recordat de les obres a Coll de Pal: “Hem vist com les màquines entraven amb nocturnitat i traïdoria a les nostres muntanyes per convertir-les en parcs d’atracció”.

Per tot plegat, l’Esquerra Independentista ha fet una crida a “una lluita unitària que posi al centre la vida de totes les persones, que emprengui la bandera del feminisme com a manera de reivindicar una vida digna per a tothom i que entengui que sense patrimoni natural no som res”. En definitiva, entenen que “la República catalana ha de ser feminista, antiracista i ecologista per poder ser per a tots i totes”.

Un centenar de persones han participat en la Marxa de Torxes per tota la ciutat que ha precedit la lectura del manifest. Com cada any, ha estat un acte organitzat per l’Esquerra Independentista del Berguedà, però també ha comptat amb la col·laboració dels Bastoners Cop de Garrot –que han encetat l’acte amb una actuació- i els Castellers de Berga –que han alçat un pilar al carrer Major quan les torxes hi han passat.

11S Esquerra Independentista Marxa de Torxes

Estic amb tu

Comentaris