El concurs de boletaires torna al primer diumenge d’octubre

La Festa dels Bolets tornarà a ser aquest diumenge, el primer del mes d’octubre, tal com ho era fins l’any passat. El 2018 l’organització va provar de fer el concurs de boletaires a finals d’octubre, però va topar amb una nevada imponent que va impedir que se celebrés a Puigventós i va haver d’improvisar una edició inèdita a les carpes del passeig de la Indústria de Berga. Amb la lliçó apresa, la Penya Boletaire opta aquest any per recuperar la data inicial: el primer diumenge d’octubre.

Així doncs, aquest diumenge, 6 de setembre, el Pla de Puigventós de Castellar del Riu confia omplir-se de boletaires i amants del món del bolet durant tot el matí. Les previsions meteorològiques apunten que, aquest any sí, no caldrà patir per pluges ni nevades.

El president de la Penya, Ramon Minoves, ha explicat en roda de premsa que “és una festa organitzada per a les persones que vulguin gaudir d’un dia al bosc”, destacant i fomentant el caràcter popular de la celebració. L’alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha aprofitat l’ocasió per emplaçar les administracions i propietaris de boscos a treballar conjuntament per regular l’activitat boletaire amb mesures que garanteixin la protecció i cura de l’entorn. A banda, la regidora de Festes de Berga, Roser Valverde, ha destacat la importància del bolet més enllà de l’àmbit gastronòmic: “És un recurs que permet dinamitzar la ciutat i la comarca a tots els nivells”.

Una cursa d’orientació, a tocar dels cistells

Precisament una de les activitats que complementaran el concurs de boletaires de Puigventós és la cursa d’orientació que es farà a tocar de l’esplanada més famosa del món del bolet. És la tercera Cursa del Pi de les Tres Branques, organitzada pel Club Orientació Berguedà (COB), i serà puntuable per la Lliga Berguedana d’Orientació. La sortida dels primers corredors serà a les 10 del matí i s’habilitaran sis circuits aptes per a tots els nivells i totes les edats.

Les inscripcions es poden fer de forma anticipada, fins el 3 d’octubre, a través del web www.cob.orientació.cat. D’aquesta manera els corredors s’asseguren poder tenir un mapa. Si no, també es poden inscriure el mateix dia de la cursa, una hora abans de la sortida, fins que s’esgotin els mapes.

El concurs de boletaires manté tres categories per atraure famílies

El concurs de boletaires seguirà pràcticament intacte. Ramon Minoves ha explicat que, amb la nevada de l’any passat, no es van poder posar a prova els canvis que la Penya Boletaire havia planificat, de manera que aquest any és la posada de llarg real. Com l’any passat, l’organització manté les tres grans categories: rovellons, llenega negra i rovelló de més pes, però les divideix en tres subcategories (més de 40km, entre 20 i 40kg i menys de 20kg).

Les inscripcions pels dos concursos tindran un preu de 5 euros i es podran fer fins dissabte, 5 d’octubre, als establiments Confeccions Fígols i Bar Sol (Plaça de Viladomat).

Quim Torra, baixa d’última hora

Al llarg del matí, es realitzarà l’entrega de premis dels concursos de bolets, així com del concurs de dibuix infantil en què hi participen les escoles de la comarca i el concurs de fotografia.

A més, també es farà el nomenament de les Boletaires d’Honor de 2019 que seran: Mariàngela Vilallonga, Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Dolors Grau, doctora en Ciències Químiques i directora de l’Exploratori dels Recursos de la Natura; i Neus Camps, boletaire i alumna que va obtenir la millor nota a les proves de Selectivitat d’aquest any al Berguedà.

Inicialment, i a proposta de l’Ajuntament de Castellar del Riu, qui havia de rebre el títol era Quim Torra, però finalment el president de la Generalitat no podrà assistir a l’acte i serà la consellera de Cultura qui s’acabi posant la camisa de boletaire.

La falla tancarà la jornada

La cloenda de la Festa dels Bolets es portarà a terme a la plaça de la Creu, on hi haurà una audició de sardanes a càrrec de la Cobla Berga Jove (18h) i posteriorment es farà la cremada de la falla que anirà precedida d’un espectacle pirotècnic terrestre. La falla estarà dedicada a la cuina del bolet i tindrà una alçada d’uns 10 metres, aproximadament.

Una de les novetats d’aquest any serà la incorporació d’elements decoratius elaborats per infants de les escoles de Berga, tot i que la intenció de la Penya Boletaire és poder incorporar una falla petita confeccionada conjuntament per les escoles de la comarca.

X