La plataforma contra la incineradora demana pressió popular: “Això només ho aturarà el poble”

Unes 200 persones s’han aplegat avui a la plaça de Sant Pere de Berga per conèixer els detalls del moviment que està naixent a la comarca per oposar-se a la incineradora de Cercs. Una empresa del Bages vol reobrir la central tèrmica de Cercs per cremar-hi residus industrials, i en els últims dies ha nascut un moviment que ja ha recollit 2.000 signatures de suport.

Aquest dissabte diversos integrants del moviment s’han posat davant el micròfon per explicar com s’han organitzat aquests últims dies. La plataforma ha creat diverses comissions per treballar en diferents línies d’oposició. Una de les primordials és la pressió política i, en aquest aspecte, s’ha demanat a tots els berguedans que facin pressió al seu ajuntament.

“Al Berguedà hi ha molts pobles petits, i això facilita l’accés als alcaldes i regidors”, ha dit un manifestant. En aquesta línia, la plataforma ha fet una crida a “fer pressió als càrrecs electes perquè es posicionin clarament a favor o en contra del projecte”. Aquesta setmana vinent hi ha un Consell d’Alcaldes a Castellar de n’Hug on s’espera que Jesús Calderer, l’alcalde de Cercs, expliqui el projecte a la resta de dirigents comarcals. La plataforma ha recalcat la importància que els alcaldes vagin a la reunió amb un posicionament clar.

31 mocions en 31 ajuntaments

A banda, el Grup de Defensa de la Natura al Berguedà presentarà una moció contra la incineradora al ple de l’Ajuntament de Berga i encoratja la resta de municipis a fer-ho. “Tenim 31 ajuntaments i volem 31 mocions”, ha dit un dels membres del grup a la concentració.

En aquesta línia, el Grup de Defensa de la Natura ha explicat que “és preferible que les mocions vinguin d’entitats cíviques de cada municipi” i no pas d’una sola plataforma que les presenti a tots els municipis: “D’aquesta manera, ningú podrà dir que venim de fora per imposar res”.

mani-anti-incineradora-berga

Els arguments de la plataforma

Diversos membres de la plataforma contra la incineradora han coincidit que els 60 llocs de treball que prometen els promotors del projecte aniran “en detriment dels molts que perdrà una comarca contaminada”. Asseguren que el Berguedà “deixarà de ser un destí turístic natural” i que “serà, encara més, una comarca de pas”.

A més, s’oposen rotundament al fet que “la comarca passaria a incinerar residus d’arreu d’Europa”. La incineradora preveu cremar 1.000 tones al dia, moltes més de les que genera la comarca. “Ens convertirem en el cul del país”, ha conclòs el regidor d’Avià, Josep Subirana, un dels membres més implicats en el moviment.

També ha participat en la trobada Jordi Bigues, del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA), que ja va ser una de les persones que va interpel·lar l’alcalde de Cercs a l’assemblea de dijous. Bigues ha assegurat que una nova incineradora “no és bona, ni al Berguedà ni enlloc”, i ha posat de manifest que “el funcionament de les incineradores que existeixen actualment ens fa pensar que els residus vindran de tot arreu. Sempre es crema més del que es diu”.

La plataforma segueix treballant en diferents eixos però prioritza la mobilització ciutadana. “Això només ho aturarà el poble”, han reivindicat. Per això, han creat diversos grups d’organització a través de WhatsApp i Telegram. Per entrar-hi només cal demanar la invitació a algú que hi sigui.

mani-anti-incineradora-berga-2

X