L’Escola de Mares i Pares de Berga passa a dir-se ‘Escola de Famílies’ per incloure “qualsevol model de família”

Canvi de nomenclatura de l’escola de Mares i Pares de Berga. Aquest curs es passa a dir ‘Escola de famílies’ per promoure la inclusió de qualsevol model de família al projecte. La quarta edició del projecte ja és en marxa amb la voluntat de facilitar la tasca educadora de les famílies a través de la reflexió i l’aprenentatge. El projecte, impulsat per l’Ajuntament, va néixer l’any 2016 per oferir eines i recursos a les persones que intervenen en l’educació dels infants.

Aquest any l’escola de famílies comptarà amb vuit activitats gratuïtes que es realitzaran de forma itinerant a les escoles de primària públiques i concertades de la ciutat entre l’octubre i el març. El regidor d’Educació, Eloi Escútia, ha explicat que “s’ha treballat amb la voluntat de confeccionar un programa que porti als centres temes que siguin del seu interès i, per aquest motiu, s’ha comptat amb la col·laboració dels equips directius i les AMPAs en la selecció de les temàtiques”.

Escútia també ha destacat la consolidació d’unes activitats pensades per ser fetes conjuntament per tots els membres de la família. “Es tracta d’activitats que pretenen destacar valors com la cura del cos i de la ment, el respecte a la natura, l’alimentació saludable, l’expressió corporal i la psicomotricitat, les manualitats…”, ha dit.

Eloi Escútia també ha manifestat la voluntat de la regidoria d’incloure en la programació de futures edicions “propostes específiques per a docents i d’altres que apropin les temàtiques del món de l’educació al conjunt de la ciutadania amb una clara voluntat de fer que l’espai educatiu transcendeixi de les parets de les aules i de les tanques de les escoles i que, en el futur, puguem fer de la ciutat i el seu entorn un espai educatiu per ell mateix”.

Cicle de conferències

La primera part de la programació estarà formada per un cicle de quatre conferències en què es tractaran diverses temàtiques com per exemple: l’acompanyament i la sobreprotecció dels infants, la relació entre famílies i escoles, la gestió de l’agenda escolar i l’ús de pantalles, les emocions i la sexualitat.

L’Escola Sant Joan acollirà la primera xerrada titulada ‘Pare i mare, no em sobreprotegiu i ajudeu-me a créixer’, a càrrec del mestre i coach advance life, Joan Carles Folia. L’activitat es farà el dimarts 22 d’octubre, a les 6 de la tarda, i consistirà en donar a conèixer diverses eines per acompanyar els nens i nenes en el seu creixement, acceptant els seus èxits, fracassos, alegries i frustracions.

Els dies 13 i 20 de novembre, hi haurà un taller per a famílies per reflexionar i analitzar els elements, les situacions, les dinàmiques i les estratègies presents en l’educació dels infants. L’activitat titulada ‘Aliança família i escola’ estarà dinamitzada per l’entitat Teatre del Buit i consistirà en l’escenificació, en clau d’humor, de les interaccions habituals que es produeixen en la relació entre família i escola. Les sessions es faran a les 6 de la tarda a l’Escola Santa Eulàlia.

El Centre de Psicologia Integral, KOAN, farà una sessió per mostrar tècniques i mètodes per aprendre a motivar i implicar els infants a l’hora de realitzar les tasques escolars i gestionar l’ús de les pantalles combinant els vídeojocs, les xarxes socials, les sèries i programes televisius amb altres activitats lúdiques i escolars pròpies de la infantesa i l’adolescència. Aquesta sessió es realitzarà el 10 de febrer, a 2/4 de 7 de la tarda, a l’Escola Xarxa.

El 10 de març es portarà a terme una xerrada sobre l’educació emocional i l’educació afectiva-sexual a l’Escola Vedruna, a les 6 de la tarda. La cooperativa Coeducació SCCL que treballa per a la incorporació de la perspectiva de gènere a l’educació realitzarà un taller sobre les emocions i la sexualitat, dues esferes sovint oblidades en l’educació convencional. Es tracta d’una sessió per compartir pors, dubtes i estratègies per realitzar un bon acompanyament, des de la infància fins a l’adolescència, i facilitar unes relacions positives amb el cos i la pròpia sexualitat.

Activitats lúdiques en família

La segona part de la programació estarà formada per quatre activitats adreçades al públic familiar amb l’objectiu que infants i adults comparteixin diferents experiències lúdiques. Per participar en aquests tallers serà necessari inscriure’s prèviament a través de l’adreça electrònica educació@ajberga.cat.

La primera proposta serà un taller de ioga a càrrec dels monitors i monitores de la Iogateca. Es tracta d’una activitat programada en altres edicions de l’Escola de famílies per ensenyar als infants a controlar la seva energia, aprendre a gestionar les emocions, millorar l’atenció i la concentració. El taller de ioga es farà el 30 de novembre a 2/4 d’11 del matí a l’Escola La Valldan.

El 18 de gener hi haurà una sessió dedicada als jocs de falda, les moixaines i les cançons amb la mestra especialitzada en educació musical Maria Antònia Pujol i Subirà. Es tracta d’una activitat per conèixer els jocs de falda, que són els jocs iniciàtics dels infants que combinen música i text. El taller es farà a 2/4 d’11 del matí a l’Escola Bressol Flor de Neu.

L’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i la Flora Autòctona realitzarà un taller de construcció de capses niu el 21 de març, a l’Escola Santa Eulàlia a les 10 del matí. Es tracta d’un taller de manualitats per despertar l’interès de petits i grans per la natura mitjançant la confecció de capses niu per a ocells.

L’última activitat programada serà un taller de construcció d’estels que es farà el 28 de març al Castell de Berga a les 11 del matí. L’activitat dinamitzada per Activijoc consistirà en confeccionar, decorar i fer volar estels.

Per a més informació sobre la programació d’activitats de l’Escola de famílies, podeu contactar amb l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Berga a través de l’adreça de correu electrònic educacio@ajberga.cat o al telèfon 93 821 43 33.

X