El Consell Comarcal se sumarà al consorci promotor del polígon d’Olvan per desofegar l’Ajuntament

El Consell Comarcal del Berguedà passarà a formar part del consorci que ha d’acabar de construir el polígon d’Olvan. Fins ara, i des del 2007, quan la Generalitat va aprovar la creació del consorci, en formaven part l’Ajuntament d’Olvan i l’Institut Català del Sòl (Incasol), en igualtat de condicions. Això posava contra les cordes l’Ajuntament, que en molts casos no tenia prou pressupost per afrontar les despeses que requeria el polígon o bé quedava amb l’aigua al coll.

A la pràctica, les diferències de múscul econòmic entre l’Incasol -que penja directament del Govern- i l’Ajuntament han fet que la Generalitat hagi assumit el cost de bona part de les obres que s’han fet fins ara. Amb l’esclat de la crisi econòmica, les obres al polígon van quedar aturades i, des d’aleshores, l’Incasol sempre s’ha mostrat força reticent amb reactivar-les fins que va revifar l’interès de les empreses per instal·lar-s’hi.

A partir d’aquí les negociacions es van reactivar però el problema segueix sent el mateix: falten diners. Un exemple clar és l’edifici a mig fer del Departament d’Agricultura. L’Ajuntament ha de condicionar l’immoble però no disposa del diners per fer-ho, i això fa que segueixi en desús, malgrat que tots els diners que s’hi han invertit fins ara són públics.

poligon olvan centre serveis rocarodona (6)

Per acabar amb el mal endèmic, la idea és que el Consell entri al consorci amb les mateixes condicions que l’Ajuntament. La normativa actual ja obligava a modificar els percentatges de responsabilitat dins el consorci, de manera que l’Incasol havia de passar a assumir-ne el 65%, mentre que l’Ajuntament es quedava amb el 35%. Ara, però, amb la futura entrada del Consell Comarcal, la idea és que les dues administracions berguedanes es divideixin aquest 35% (17,5% per cap).

L’operació és clau per acabar de desencallar un projecte estancat des de fa més d’una dècada. L’actual alcalde, Sebastià Prat, va recordar al Consell d’Alcaldes d’aquesta setmana que el polígon té un centenar d’hectàrees i Olvan en tindria prou amb 7 o 8: “És un projecte de mirada comarcal i és imprescindible que tota la càrrega econòmica no caigui sobre un ajuntament petit com el nostre”.

A l’horitzó hi ha la necessitat d’enllestir les obres al polígon per poder comercialitzar les parcel·les. Fa mesos, en una entrevista a Regió7, l’expresident del Consell Comarcal, David Font, va reconèixer que el polígon d’Olvan era una de les espines clavades del seu mandat, on el Consell va arribar a oferir a la Generalitat avançar el milió d’euros necessari per enllestir les obres. Aleshores “els esculls administratius” van impedir-ho, però ara la lluita continua.