Les bosses del porta a porta podrien deixar de ser gratuïtes a partir de l’estiu del 2020

Les bosses del porta a porta podrien deixar de ser gratuïtes a partir del juny o juliol del 2020. Fins ara les ha assumit el Consell Comarcal del Berguedà, que ha liderat la implantació del nou sistema de recollida en 12 municipis de la comarca. Ara bé, la gratuïtat provoca un dèficit important en la partida de residus, i l’àrea de Residus té la intenció de fer pagar les bosses “a preu de mercat” quan s’esgotin les que es van adquirir en l’inici de la implantació.

El conseller de Residus, Vicenç Linares, ha explicat al ple del Consell Comarcal que es preveu tenir bosses fins a finals de primavera o principis d’estiu del 2020. Aleshores se n’adquiriran més, però tenen la intenció de fer pagar a la ciutadania per evitar el dèficit que actualment generen. Un dels pocs serrells que encara queden per polir és la gestió que es farà de les bosses de Berga que porten xip per evitar aglomeracions de bujols al carrer. Aquest xip l’ha de posar l’empresa contractada pel Consell i això té un cost addicional. L’àrea de Residus estudiarà la situació en els propers mesos.

Des de l’oposició, Josep Subirana (ERC) ha opinat que “fent pagar les bosses ens podem enganxar els dits” i ha afegit que “un dels grans èxits del desplegament ha estat la seva gratuïtat”. En aquest sentit, el Consell Comarcal ha aprovat congelar el rebut que els ciutadans paguen per residus domèstics, però Subirana ha alertat que la Generalitat ha apujat el cànon pel tractament de residus i això, en algun moment, “obligarà a augmentar la taxa”. Per això, el conseller d’ERC ha suggerit que s’aprofiti aquesta pujada per incloure-hi el cost de les bosses i evitar que el ciutadà hagi de pagar cada vegada que va a buscar-les.

El tema ha quedat sobre la taula i tots els grups del ple s’han emplaçat a reunir-se en la comissió de residus per debatre i treballar la fórmula per encarar el futur.

X