El Berguedà queda fora de la xarxa de punts de recàrrega ràpida de vehicles elèctrics de la Generalitat

La Generalitat de Catalunya afegirà 23 estacions de recàrrega en 19 municipis durant el 2020 per culminar la xarxa de punts de recàrrega de cotxes elèctrics més potent de l’Estat. Amb les noves ubicacions, tot el país disposarà, a un màxim de 30 quilòmetres, d’una estació que permeti carregar un vehicle fins a 120 quilòmetres.

El Berguedà, però, és un dels grans buits geogràfics que deixarà la nova xarxa. Els punts de recàrrega de la Generalitat més propers a la comarca seran a Solsona -se n’hi instal·laran 2-, Manresa, Vic i Puigcerdà. És a dir, totes les capitals de comarca veïnes, excepte Ripoll, que tampoc en tindrà.

Mapa de la Xarxa bàsica pública de recàrrega ràpida de Catal

Per sort, a nivell municipal, el Berguedà està contrarestant la mancança. Des de fa mesos, hi ha punts de recàrrega a Avià, Berga, Gironella, Vilada i Castellar de n’Hug. A Berga n’hi ha tres: al pàrquing de la Font del Ros, a la plaça Cim d’Estela i a l’aparcament del Mercadona (de lliure accés). A Gironella, el punt és a l’aparcament del Local del Blat; mentre que a Avià, que va ser el primer en posar-ne, és a l’aparcament de l’Ateneu. A banda, hi ha un punt de recàrrega al centre de Vilada i a les portes del Museu del Ciment de Castellar de n’Hug.

A més, a la vessant nord-oest de la comarca, els càmpings i els hotels estan oferint el servei des del sector privat. En concret, hi ha punts dos punts de recàrrega entre Vallcebre i Gósol, al càmping Repòs del Pedraforca i al càmping Susen, i un a Gisclareny, a la Casa Rural Rústic Vilella. En tots aquests punts, però, cal demanar permís amb antel·lació. A banda, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà n’ha posat un de públic a Saldes.

Les Garrigues i la Conca de Barberà, l’altra cara de la moneda

Si el Berguedà és un dels grans buits de la xarxa de la Generalitat, les Garrigues i la Conca de Barberà són a l’altre extrem. Entre el 2019 i el 2020 s’hi hauran posat en marxa set punts de recàrrega, a pocs quilòmetres de distància. N’hi ha a Juneda i les Borges Blanques (les Garrigues) i també a Montblanc, l’Espluga de Francolí i Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà). Alcover, que és a l’Alt Camp però gairebé fa frontera amb la Conca de Barberà, també en disposa.

Actualment, per les carreteres catalanes circulen més de 17.000 vehicles elèctrics. A més, un 1,9% dels nous turismes matriculats i un 6,9% de les noves motocicletes matriculades són elèctriques, mentre que un 9% dels turismes matriculats són híbrids.