Un pressupost per a Berga “sense grans projectes”, però amb la idea d’executar obres que s’arrosseguen d’anys enrere

“Serà un any dur, amb poques inversions però amb moltes obres que arrosseguem d’anys anteriors”. El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Berga, Marià Miró (CUP), ha presentat aquest divendres el matí la proposta de pressupost per al 2020 que la CUP sotmetrà a aprovació dilluns vinent, al ple extraordinari de pressupostos. El total del pressupost cau dels 22,7 milions del 2019 als 17,5 previstos pel 2020.

Miró ha assegurat que el 2020 serà “un any d’impàs” i ha justificat la reducció d’uns 5 milions del pressupost total amb quatre arguments. El primer és que s’han deixat de pressupostar 1,25 milions en matèria de residus, ja que ara ho gestiona el Consell Comarcal. El segon és que, a diferència dels altres anys –quan el pressupost s’aprovava tard amb l’any ja començat– per aquest 2020 encara no s’han adjudicat les meses de concertació i altres ajuts anuals que no s’han inclòs al pressupost.

El tercer argument té a veure amb els préstecs de l’Estat, que suposen una reducció d’1,3 milions d’euros del capítol 9, de passius financers. I el quart és que s’han ajustat les previsions pressupostàries als ingressos, que en els darrers pressupostos estaven “inflats”, tal com ha reconegut el propi govern.

Inversions que s’arrosseguen

El gruix de les inversions previstes són per a projectes que ja estaven previstos en anys anteriors però que encara no s’han executat. Uns exemples clars són la urbanització de la zona dels Pedregals o l’actuació al clavegueram a celobert de la Rasa dels Molins. En el primer cas, s’hi destinen 1,8 milions d’euros i en el segon, 208.000 euros que surten directament d’una subvenció de la Diputació.

Pel que fa als diners que surten del pressupost ordinari de l’Ajuntament, es preveu invertir 650.000 euros en petits projectes per a la ciutat. El més quantiós té a veure amb millores al polígon industrial: s’hi destinaran 188.000 euros, que se sumen als 130.000 que provenen de la subvenció de polígons de la Diputació.

Bona sintonia amb l’oposició

El regidor d’Hisenda ha estat qui ha portat les negociacions aquests últims dies. En roda de premsa, ha assegurat que “la CUP ha facilitat tota la documentació a l’oposició, fins i tot en alguns casos per sobre de l’exigible”. En aquest sentit, ha dit Miró, s’ha creat un bon clima de negociació amb la resta de grups: alguns els han fet arribar esmenes -com Junts per Berga, que ja les ha fet públiques-; d’altres, no. Amb tot, la CUP confia aprovar els pressupostos “amb el màxim consens possible”.

Sobre la proposta de Junts per Berga, l’única que es coneix fins ara, Marià Miró ha reconegut que “tot i que numèricament notem que hi ha diferències, a nivell de projectes hi estem bastant d’acord”. Tot i això, el regidor ha preferit mantenir la prudència, ja que aquest cap de setmana hi ha les últimes reunions previstes.

El ple de pressupostos serà dilluns, a les 7 de la tarda, a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Berga.

X