Berga

El govern de l’Ajuntament de Berga reconeix un encallament del pagament a proveïdors

El govern de l’Ajuntament de Berga reconeix un encallament del pagament a proveïdors
El ple del mes de setembre a l'Ajuntament de Berga. MARC CANTURRI/ARXIU

L’Ajuntament de Berga té problemes per pagar factures importants. El pressupost del 2018, que es va prorrogar al 2019, preveia unes xifres d’ingressos on no s’ha arribat, i això impedeix liquidar alguns deutes amb proveïdors. El govern ha reconegut que hi ha un encallament des de fa setmanes: “L’aixeta segueix rajant, però a ritme més lent”, ha dit a l’Aquí Berguedà el regidor d’Hisenda, Marià Miró.

De fet, segons dades proporcionades pel mateix Ajuntament de Berga, el període mitjà de pagament a proveïdors era de 168 dies a finals de setembre. Fa dos anys, quan es va eixugar els 2,8 milions de deute històric amb proveïdors que hi havia l’any 2015, l’aleshores regidor Francesc Ribera va celebrar que la fita s’havia assolit mantenint el pagament de factures a 30 dies. A dia d’avui el període mitjà de pagaments a proveïdors s’ha vist quintuplicat respecte el d’aquell moment.

L’oposició ha retret en els dos últims plens ordinaris que “els ingressos del darrer pressupost estaven inflats, i ara ho paguem”. El govern de la CUP diu que la manca d’ingressos és en diversos àmbits i nega que sigui exclusivament per haver ingressat menys impostos dels prevists. Amb tot, Marià Miró ha recalcat que, en comparació amb municipis similars, Berga té uns impostos per sota de la mitjana. El regidor, però, assegura que ara mateix el govern no es planteja apujar-los.

Futur optimista

Les properes setmanes han de ser claus per canviar la dinàmica. L’Ajuntament ingressarà les liquidacions de final d’any i, amb aquests diners, confia poder pagar factures importants que resten pendents des de fa mesos. De fet, en aquests primers dies de desembre ja se n’han pagat d’importants. A més, aquest novembre el consistori ha incorporat una tresorera que ja treballa en un sistema que permeti millorar el control dels ingressos.

A banda, durant els dos propers anys l’Ajuntament no haurà de pagar els crèdits concedits per l’Estat, i aprofitarà aquesta carència per posar-se al dia amb proveïdors. “Confio que el que estem vivim aquest Nadal no es repeteixi mai més”, va assegurar al ple Marià Miró. De fet, la CUP confia aprovar el pressupost 2020 la setmana vinent, en ple extraordinari, i hi ha presentat uns ingressos “molt més realistes que els anteriors”, segons l’oposició. Els cupaires els presentaran públicament a finals d’aquesta setmana.

Des de Junts per Berga –que ja ha fet públiques les seves esmenes al pressupost de la CUP-, Jordi Sabata va recalcar en roda de premsa aquest dimarts que “els pressupostos són més realistes que els anteriors, i és un primer pas per posar-se al dia, però cal que hi hagi autocrítica: si no han arribat els ingressos que s’esperaven, no és només perquè estiguessin inflats, sinó perquè no els hem sabut trobar”.

Durant el mandat passat, la CUP va aconseguir eixugar el deute històric amb proveïdors, canviant totalment la filosofia de pagaments. Ara, lluita per recuperar aquest camí.

Ajuntament de Berga Deute Marià Miró pagament a proveïdors

Comentaris