L’anarcosindicalisme fa ressonar la precarietat de les treballadores de Monserveis a la seu de l’empresa a Berga

“1 euro amb 80, l’hora”, “120 hores a la setmana”, “veniu, dones migrants, aquí donen feina per 1,80 cada hora, me lo quitan de las manos”, “Monserveis, explotadors” i molts altres càntics han ressonat aquest matí a la carretera de Sant Fruitós de Berga, davant la seu de Monserveis.

L’empresa d’atenció domiciliària ha d’afrontar una denúncia de la Generalitat per beneficiar-se de 52 treballadores sense l’alta a la Seguretat Social. A banda, el sindicat de la CGT al Berguedà ha denunciat recentment a Monserveis per seguir ocupant dones sense regularitzar la seva situació, i per acomiadar la delegada sindical per haver assumit la responsabilitat.

A més, aquest dimarts l’organització anarcosindicalista ha convocat una manifestació a les portes de Monserveis -que, a banda del Berguedà, també treballa al Bages- per fer visible la precarietat de les treballadores. La crida no ha tingut la força esperada: hi havia una desena de manifestants, pràcticament igualant en nombre als agents de policia.

De fet, la presència policial ha encès els ànims dels manifestants. Una parella de Mossos d’Esquadra s’ha col·locat davant la façana de l’oficina, entre la porta i els manifestants. Davant les queixes dels manifestants, els agents han explicat que eren allà per identificar els autors dels desperfectes, en cas que se’n produïssin. “Si hi ha denúncia, és la nostra feina saber qui ha estat l’autor de l’acció”, ha dit un agent. No ha estat suficient per convèncer els manifestants, que han dedicat algun càntic a la policia, recriminant-li que “protegeix explotadors”.

monserveis-berga-1

Malgrat que la manifestació s’ha mogut sempre al voltant de la desena de manifestants, el cas ha despertat la curiositat dels vianants. Una manifestant els repartia fulletons on s’explicava els detalls de la precarietat laboral i gairebé tots els vianants s’han interessat per conèixer-los. Alguns fins i tot s’han aturat uns minuts a presenciar la manifestació. Això sí, sempre des de la distància.

Aquesta distància en alguns casos i absència en d’altres també ha estat motiu de retrets per part dels manifestants: “Al sofà de casa s’hi està molt bé, mentre aquí exploten a companyes”. El malestar per la situació laboral de les treballadores de Monserveis no ha tingut la mobilització esperada pels convocants, però sí que ha ressonat amb força durant més d’una hora al mig de Berga. La lluita, diuen, tot just ha començat.

X