Berga vota destinar 30.000 euros del pressupost a la millora del Parc del Lledó

L’Ajuntament de Berga invertirà els 30.000€ del pressupost participatiu al Parc del Lledó. Així ho han decidit els veïns i veïnes de Berga a través del procés de votació itinerant que es va portar a terme del 2 al 15 de desembre. Les dues propostes relacionades amb la millora de l’entorn i l’adequació de l’enllumenat del Parc del Lledó han estat les que han obtingut un suport majoritari per part de les gairebé 700 persones que han participat en la votació. Les dues propostes més votades, fins a esgotar la partida econòmica prevista, s’executaran durant l’any 2020.

La regidora de Participació Popular, Roser Valverde, ha valorat positivament els resultats obtinguts en aquest procés participatiu, així com el nombre de propostes presentades. La regidora ha explicat que les xifres de participació igualen les de poblacions com Manresa i Girona, que se situen al voltant del 5% i que compten amb una dilatada experiència en aquest tipus d’iniciatives. “Els resultats demostren que la gent de Berga té moltes coses a dir sobre la ciutat, i això també ens serveix per reorientar les nostres pròpies propostes i visionar la ciutat des d’un prisma diferent”, ha afegit Valverde.

El pressupost participatiu en xifres

La primera convocatòria del pressupost participatiu va rebre 57 propostes, de les quals, 44 van superar la valoració tècnica per ser sotmeses al procés de votació popular en què hi han participat 691 persones, un 4,8% del cens format per persones majors de 16 anys empadronades a Berga. En total, s’han registrat 1.265 vots, tenint en compte que cada persona podia votar dues propostes diferents. També s’han comptabilitzat 4 vots en blanc i 1 vot nul.

Pel que fa al percentatge de participació segons la franja d’edat, la població adulta de 30 a 39 anys ha estat la més activa en la votació (22%), seguida de les persones de 60 a 69 anys (19%), la població de 40 a 49 anys (16%), les persones d’entre 50 i 59 anys (16%), els veïns i veïnes de més de 70 anys (13%), el jovent menor de 20 anys (9,5%) i les persones entre 20 i 29 anys (5%).

El Parc del Lledó guanya la votació 

Els dos projectes de millora del Parc del Lledó han sumat conjuntament 226 vots (17,9%). D’una banda, la proposta número 34 que contemplava actuacions de millora en les portes d’accés, la senyalització, l’arranjament de l’entorn i el parc infantil ha obtingut 119 vots, és a dir, un 9,4%. Les actuacions incloses en aquesta proposta comptaven amb una valoració econòmica de 15.000€. D’altra banda, la proposta número 33 que inclou la millora de l’enllumenat de l’amfiteatre, la substitució dels projectors de llum actuals per llum LED i la instal·lació d’enllumenat a l’skatepark ha assolit 107 vots (8,5%). En aquest cas, la proposta compta amb un pressupost de 20.000€.

Cal destacar, però, que la suma dels imports de les dues propostes escollides supera els 30.000€ previstos en el pressupost participatiu. Per aquest motiu, s’executarà el 100% de la opció més votada, mentre que la resta de la partida disponible (15.000€) es destinarà al projecte de millora de l’enllumenat del Parc del Lledó. Es tracta d’una decisió que ha estat consensuada pels representants municipals.

Primera experiència de pressupostos participatius

Els pressupostos participatius és un projecte que ha estat desenvolupat per l’àrea de Participatiu Popular amb el treball conjunt de tots els grups municipals que formen part del consistori berguedà. Es tracta de la primera experiència que ha portat a terme l’Ajuntament de Berga en matèria pressupostària que ha permès als veïns i veïnes decidir a quins projectes volien destinar una part del pressupost públic municipal de 2020.

X