L’alcalde de Cercs diu que els arguments de la demanda a Fiscalia “no són gens sòlids” i ho considera “surrealista”

L’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, es defensa de la demanda que la Plataforma Anti-incineradora ha presentat a Fiscalia en les darreres hores. En declaracions a l’Aquí Berguedà, Calderer ha assegurat que “els arguments no són gens sòlids” i ha afegit que “tot plegat em sembla una mica surrealista”.

La plataforma ha demanat que se l’investigui per un possible delicte de prevaricació urbanística i ambiental per haver atorgat llicències d’obres i de parcel·lació a l’empresa que vol instal·lar la incineradora. L’alcalde ha defensat que “l’empresa havia demanat parcel·lar en dues finques la central, però finalment ho va desestimar”. I ha afegit que “ens sembla surrealista que se’ns acusi d’un fet que no ha acabat passant”.

Una altra de les acusacions dirigides a l’alcalde era per haver permès que el desmantellament seguís endavant, malgrat ser informat que hi havia irregularitats des del setembre. En aquest sentit, Calderer ha defensat que les obres s’han acabat aturant i que “l’administració funciona sobre papers i no sobre el boca-orella del carrer”.

En aquest aspecte, l’alcalde ha reconegut que sí que s’havien dirigit a l’equip de govern informant de presumptes irregularitats en el desmantellament, però en cap cas es va presentar una denúncia formal. “Si s’ha aturat, ha estat gràcies a la inspecció que vam fer com a Ajuntament, tal com fem en qualsevol obra d’aquestes magnituds”, ha assegurat.

La plataforma defensa que l’alcalde va aturar les obres “arran de diversos escrits presentats a l’Ajuntament i de notícies als mitjans de comunicació”. Calderer va ordenar la suspensió el 10 de gener, tres dies després que ERC retragués al ple que el desmantellament s’havia autoritzat en el marc d’un pla urbanístic anterior, que no ho permetia. L’alcalde, però, ha insistit que el desmantellament es va aturar perquè l’arquitecte municipal va descobrir, durant una inspecció, que s’estava traient un volum de ferro superior a l’acordat.

Un altre dels retrets de la plataforma és que, almenys fins la setmana passada, les obres van continuar. Calderer ha dit que l’única informació que té al respecte és un escrit del regidor de l’oposició Germán Sànchez (PIBER), de divendres passat.

Sànchez va presentar un escrit on informava que havia estat a la tèrmica i havia presenciat que encara s’estava treballant en el desmantellament. També assegurava que en tenia fotos, sense adjuntar-les. “Ens sembla sospitós que no ho faci”, ha dit Calderer.

El regidor de PIBER ha fet arribar una imatge a l’Aquí Berguedà. Segons ha dit, és de la setmana passada: “Hi havia dues furgonetes -tal com s’hi aprecia- i molt soroll de ferros a dins”. La imatge és aquesta:

WhatsApp Image 2020-02-10 at 14.40.01

A banda, Sànchez segueix insistint en demanar explicacions a l’alcalde i aquest mateix dilluns ha presentat un nou escrit a l’Ajuntament, al qual ha tingut accés l’Aquí Berguedà. Sànchez retreu, entre d’altres punts menors, que no s’hagi obert una investigació per saber la quantitat de ferro retirat més enllà del que estava permès en la llicència d’obres.

La Plataforma Anti-incineradora també disposa de documents gràfics, però anteriors a la foto del regidor Sànchez. L’alcalde va suspendre les obres el 10 de gener i la plataforma ha fet arribar a l’Aquí Berguedà vídeos que afirmen haver enregistrat el 15 de gener. Hi apareixen màquines continuant amb el desmantellament.

Però tota aquesta batalla de dates és només una de les potes que la Plataforma Anti-incineradora vol portar a la Fiscalia. De moment, tot plegat és una demanda. Ara el fiscal ha de decidir si l’admet a tràmit i comença la investigació.