Els castells arriben a l’institut Guillem de Berguedà i al Taller Coloma a través d’un projecte inclusiu

Els Castellers de Berga faran excursions fora del Cine Catalunya per acostar el món casteller a l’institut Guillem de Berguedà i el Taller Coloma. La colla impulsa el projecte Castells amb tothom; I tant que pots, que portarà classes teòriques i assajos pràctics a l’institut i al centre especial de treball.

El projecte fins i tot contempla dues exhibicions de cada grup: una, en un entorn proper a cada col·lectiu (institut i taller); i la segona, en el marc de la diada castellera de la Fira de Maig.

L’activitat ja ha començat a l’institut. La fan els alumnes de les tres classes de 4t d’ESO en el marc de l’assignatura d’Educació Física durant tot el segon trimestre. El calendari previst fixa que per Sant Jordi faran una exhibició i el 2 de maig, per la Fira, la darrera, juntament amb els Castellers.

Al Taller Coloma el calendari es diferent: les sessions encara no han començat, ho faran en les properes setmanes, i es faran fora d’horari laboral. “És més fàcil per a la gent dels Castellers, perquè són en horaris on tenim gent més disponible”, ha explicat en roda de premsa el president de l’entitat, Ignasi Ballús. Els treballadors del Taller, però, també participaran en l’exhibició de la Fira de Maig i en faran una altra al centre.

A banda, els Castellers donaran l’opció als dos col·lectius de ser presents en una diada castellera a Gràcia, a principis d’abril. És una jornada on la colla participa i tant els alumnes de l’institut com els treballadors del Taller Coloma podran ser-hi presents per viure en primera persona una diada. Aquest dia qui actuarà seran els castellers, però serà una presa de contacte amb el món casteller real.

El projecte té un cost de més de 7.000 euros i compta amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà, l’Ajuntament de Berga i altres fonts pròpies i privades de finançament. El president del Consell Comarcal, Josep Lara, i la regidora de Cultura de Berga, Roser Valverde, han exalçat la tasca social dels Castellers i han destacat “la sensibilitat i la vocació inclusiva” del projecte.

X