Els usuaris del bus tornen a tenir un lloc on aixoplugar-se a Berga, cinc anys després

“Plou. Queden uns minuts perquè passi el bus. Soc al baixador, esperant. Estic quedant xop. Vull entrar al bar del baixador. No puc, perquè vaig en cadira de rodes i l’entrada no està adaptada. Sobre meu, hi ha cinc ferros rovellats que, fins a principis del 2015, aguantaven el voladís que servia per aixoplugar-me en escenaris com el d’avui”. Aquesta és la crua realitat que havia de patir el berguedà Xavi Pujols cada vegada que havia d’agafar el bus i la meteorologia feia la guitza.

Pujols ho va explicar a Regió7 el desembre del 2018. Mesos més tard, el maig del 2019, va dir-ho davant els vuit alcaldables de la ciutat en el debat electoral organitzat per l’Aquí Berguedà al Cine Catalunya. No hi havia cap excusa ni cap ‘però’: els vuit alcaldables coincidien que calia resoldre-ho, malgrat que l’estació d’autobusos era -i és- una prioritat per als propers mesos. Han passat 10 mesos més i, finalment, l’Ajuntament ha posat una marquesina al baixador.

Han passat 10 mesos des d’aquell bany de realitat en plena campanya electoral, però 5 anys i un mes i mig des que una ventada es va endur el voladís. Durant aquest temps, la restitució del voladís ha estat un reclam recurrent. A finals del 2018, per exemple, fonts d’ALSA, l’empresa concessionària del servei de bus, van assegurar a l’Aquí Berguedà que havien fet la petició a l’Ajuntament per instal·lar un nou voladís al baixador. Preveien que costaria uns 5.000 euros però advertien que restaven a l’espera del vistiplau de l’Ajuntament.

El cas és que els quatre ferros que aguantaven l’antic voladís pengen de la façana de l’edifici de Cal Gironella, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). I això ha acabat impedint la col·locació d’un sostre sobre les bigues de ferro. La solució ha estat col·locar una marquesina uns metres més avall, que ha costat 4.800 euros a l’Ajuntament.

En aquests darrers mesos, l’oposició ha insistit en el problema pràcticament en cada ple. Fa un parell de mesos va ser Ariadna Herrada (Junts per Berga) qui va treure el tema en l’apartat de precs i preguntes. I en el darrer ple va ser Abel Garcia (PSC) qui va insistir-hi. En totes dues ocasions, el regidor de l’àrea, Aleix Serra, va lamentar la demora i va disculpar-se. Serra va prometre que l’obra s’efectuaria “en les properes setmanes” però que en aquell moment hi havia altres actuacions que la brigada havia de prioritzar.

X