Josep Maria Serarols: “El circuit intern de l’Ajuntament de Berga ens fa ser pessimistes amb la liquidació dels pagaments a proveïdors”

L’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) ha liderat un moviment de pressió de tot el teixit empresarial del Berguedà cap als ajuntaments. Demanen mesures urgents per ajudar els negocis de la comarca a superar la crisi provocada del Covid-19. Entre els principals reclams, reclamen l’exempció del pagament de determinats impostos i la liquidació dels pagaments a proveïdors.

L’Aquí Berguedà en parla amb el president de la patronal comarcal d’empresaris, Josep Maria Serarols.

Els principals ajuntaments de la comarca ja han aprovat mesures econòmiques per socórrer les empreses. Són suficients?

Són una primera bateria d’accions. N’hauran de venir més. Nosaltres som conscients de tot el que pot fer l’Ajuntament com a administració. Segurament és la que pot fer menys però també és la més propera a l’empresariat. Vam presentar una sèrie de propostes que entenem que són evidents i de sentit comú i estem contents que es comencin a moure coses.

Un dels principals cavalls de batalla és la liquidació dels pagaments a proveïdors.

Sí, nosaltres l’únic que demanem és que els empresaris cobrin el més aviat possible allò que ja haurien d’haver cobrat. Però cada casa és un món. Per exemple, l’Ajuntament de Casserres està pagant amb una puntualitat exquisida. Però el de Berga és totalment el contrari i arrossega endarreriments de l’abril de l’any passat.

En la primera bateria de mesures, l’Ajuntament de Berga diu –literalment- que avançarà “tant com sigui possible els pagaments a proveïdors.

Sí, ho sabem, però nosaltres som més aviat pessimistes en aquest aspecte.

Per què?

Sabem que no és una qüestió de voluntat política: el govern ens fa costat i tota l’oposició, també. Però hi ha una sèrie de problemes estructurals -un circuït intern administratiu i legal- que impedeixen que es pugui fer gran cosa. Ni tan sols en un moment d’emergència com l’actual.

Què us diu el govern?

Que estan fent l’impossible per solucionar-ho. Ens diuen que estan avançant molt en la finalització del pla de tresoreria que ha de permetre agilitzar pagaments. Però això és una cosa que ens diuen ara i que ens deien fa sis setmanes. El problema és que hi segueix havent una certa dificultat en el circuit intern de la pròpia administració.

Mediteu alguna altra acció de pressió de cara als propers dies?

No podem fer res més que fer-nos presents i insistir. És el que estem fent des de l’inici de la crisi i creiem que és la clau perquè ens tinguin en compte.

ajberga-sense-estelada

Una altra gran pota de les reivindicacions és l’exempció d’impostos. També hi ha hagut les primeres mesures. En calen més?

Entenem que tot el que ha sortit és una primera bateria de mesures per parar el cop. En les properes setmanes ens consta que n’hi hauran més, de més contundents. En el cas de l’Ajuntament de Berga ens han traslladat que estan estudiant què poden fer, fins on poden arribar i com poden contrarestar-ho com a administració. Estem a l’espera.

A l’espera, sí, però els dies passen i suposo que això és un problema per a les empreses.

És evident que aquestes mesures ja van tard, però no ens queda més que insistir i fer-nos presents.

Què us diuen els empresaris?

Els dies passen molt ràpid i la foto cada dia canvia. Sabem que cada empresari està molt centrat en salvar el seu propi vaixell, i des de l’ACEB estem esforçant-nos al màxim perquè la flota navegui un altre cop junta. La preocupació més gran que estem detectant té a veure amb el retorn a l’activitat.

La comarca s’haurà de reinventar?

És el tema estrella de totes les videotrucades que estem fent. Estem força desorientats perquè no sabem fins quan durarà la crisi, però tenim clar que les coses no tornaran a ser com eren. Però estem convençuts que cal tirar d’un tòpic que ara no és tan tòpic: hem de fer d’aquesta desgràcia, una oportunitat.

I com es fa això?

Buscant-ne les parts positives i esprement-les. De cop, ens hem posat a teletreballar, el comerç s’ha posat a vendre per internet i les mentalitats dels consumidors han canviat. Hem fet canvis en quatre dies que, en situacions normals, ens haurien portat mesos. D’aquí en sortiran canvis molt importants i nosaltres, com a associació, hem de ser a primera línia.

Aquesta crisi és comparable amb la de fa una dècada?

Jo penso que no, però és una opinió molt personal, fruït d’una experiència també molt personal. I d’aquí tres dies potser canvia. Però crec que és una crisi diferent perquè està causada per un fet catastròfic i incontrolable. I aquesta és la gran incògnita: no podem saber quin serà el resultat perquè no sabem quan ni com acabarà. I sabem que hi haurà empreses que no aguantaran i hauran de tancar, però hem d’intentar que siguin les mínimes.

empresa-estudiant-PIXABAY

Més de 2.500 treballadors del Berguedà han patit un ERTO a causa del coronavirus. PIXABAY

El darrer estudi de l’ACEB assegura que un 74% de PiMES i autònoms està patint una davallada important d’ingressos i activitat econòmica. Quin sector ho està patint més?

El sector del comerç i l’hostaleria, i el del turisme. Per a ells el cop és espectacular i especialment dur. Ara bé, val a dir que una part important de la indústria està treballant amb certa normalitat. Des de l’ACEB seguim tenint ofertes de treball i no totes són per a personal sanitari. Tenim ofertes de treballs qualificats, i són ofertes que han sortit aquesta setmana. No tot és negre. Per això, l’important és resoldre bé la tornada a la feina.

Què és el que més us preocupa de l’esperat retorn al carrer?

La salut i la seguretat d’empresaris i treballadors. És en el que estem insistint més aquests últims dies. Ens preocupa saber quan tornarem i com ho farem, però sobretot reiterem que calen les màximes mesures de seguretat per a tothom.

X