Marie Kapretz, als empresaris del Berguedà: “A Alemanya qui millor s’ha adaptat és qui entén que les 8 hores no són tan importants”

“A Alemanya les empreses que millor s’han adaptat a la situació generada pel COVID-19 són aquelles que han entès que les 8 hores de jornada laboral no són tan importants”. La delegada del Govern a Berlín, Marie Kapretz, s’ha adreçat aquest dijous als empresaris del Berguedà per exposar la situació de les empreses d’Alemanya i intentar donar eines i una visió optimista a les berguedanes per sortir de la crisi actual. Ho ha fet en una videoconferència organitzada per l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) que ha comptat amb la participació d’una trentena de gerents.

Kapretz ha exposat que a Alemanya hi ha 3,5 milions d’empreses i un 99% són pimes. Segons ha dit en la videoconferència, els empresaris que millor s’estan adaptant a la nova realitat són els que ja havien apostat per la digitalització prèviament: “Saben veure el treballador com un aportador de solucions mentre que d’altres -que estan patint més- estan més obsessionats amb l’assistència i unes hores fixades”. Per tot plegat, Kapretz creu que cal “un canvi mental” arreu.

La delegada del Govern, amb un passat no gaire llunyà al Berguedà, ha destacat elements com “la innovació constant, l’educació dels treballadors i de l’equip directiu, l’aposta per la formació tan professional dual com continua i la digitalització”. Tots aquests aspectes, ha dit, “estan ajudant a molts negocis d’Alemanya a tirar endavant”.

La delegada ha conclòs la seva videconferència comentant que “si s’aposta per la innovació i la digitalització qualsevol empresa -sigui d’Alemanya i sigui del Berguedà- tindrà moltes més eines a l’abast per poder superar la crisi”. En aquest aspecte, Kapretz ha destacat que a Alemanya la formació continua es considera un factor essencial i ha encoratjat les empreses del Berguedà a creure-hi. I ha afegit que “el director d’una empresa no pot saber de tot: calen persones especialitzades i expertes en el seu àmbit per complementar allò que l’equip directiu no sap”.

La situació a Alemanya

A Alemanya, la cancellera Angela Merkel ha acordat amb els líders federals una reobertura gradual de la vida escolar i l’activitat comercial. En les properes setmanes uns 2,6 milions d’alumnes tornaran a les escoles. A partir del 4 de maig es preveu la tornada a les aules: els primers en fer-ho seran els alumnes dels últims cursos de primària i secundària.

Pel que fa a l’activitat comercial, s’ha acordat la reobertura de superfícies comercials de fins a 800 metres quadrats amb l’objectiu de garantir la recuperació de l’activitat. Les perruqueries també podran tornar a obrir el 4 de maig, respectant les mesures d’higiene i evitant que es formin cues.

De fet, avui mateix el ministre de Salut alemany, Jens Spahn, ha assegurat en roda de premsa que la pandèmia al país és “controlable”. Spahn ha dit que s’ha passat d’un creixement dinàmic de contagis a una evolució lineal i ha subratllat que el sistema sanitari del país no s’ha vist col·lapsat en cap moment.

X