L’Ajuntament va arribar a planificar obrir hospitals de campanya a l’hotel Berga Park i al pavelló vell

Des de mitjans de març l’organització interna de l’hospital de Berga ha donat un gir de 180 graus. Els professionals han passat de fer torns de 7 i 10 hores a fer-ne de 12; s’ha dotat d’autonomia cada planta per evitar que els ingressats sans es puguin contagiar; i s’ha aconseguit, de moment, el gran objectiu en la lluita contra el Covid-19: evitar l’ús dels llits ‘extra’ de l’hospital de campanya.

L’Aquí Berguedà ha analitzat els nous protocols de l’hospital, amb la col·laboració de l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la gerent en funcions del centre, Joana Rodríguez.

  1. Plantes autònomes

La direcció va començar a muntar “el nou hospital” el 16 de març. D’entrada es va habilitar un hospital de campanya amb 19 llits, a la tercera planta de l’edifici nou. “Aquests 19 llits encara no s’han utilitzat i l’objectiu és no haver-ho de fer”, segons ha recalcat l’alcaldessa.

Sectorització Hospitalització

Sectorització de l’hospital. IMATGE CEDIDA PER L’HOSPITAL

  1. Anul·lació de tractaments i serveis

Gairebé tots els serveis que es feien a la part nova de l’hospital s’han anul·lat. És el cas de tractaments de recuperació i fisioteràpia, per exemple. L’única cosa que s’ha mantingut són els tractaments oncològics, a pacients amb càncer, ja que són essencials per al pacient i l’hospital ofereix el servei al Berguedà i la Cerdanya.

  1. Dues plantes Covid-19

Ara bé, a les plantes és on hi ha hagut el canvi més destacat: la primera planta ha passat a ser la de pacients amb patologies alienes al Covid-19; la segona és la planta gris, amb pacients pendents del resultat de les proves; i la tercera i la quarta planta són les que es destinen als llits d’ingressats a causa de la pandèmia.

  1. Canvis en els torns

Això ha propiciat un ajustament dels torns del personal de l’hospital. El centre ha hagut d’obrir plantes que abans tenia tancades i ha hagut de dotar-les de més personal. “Ens vam adonar ràpid que no podíem afrontar-ho sense fer canvis de torns, i la solució va ser passar a fer dos torns de 12 hores”, ha explicat la gerent. Els treballadors de l’hospital han passat de fer dos torns diürns de 7 hores i un nocturn de 10, a repartir-se en dos torns (diürn i nocturn) de 12h. Això fa que a cada torn hi puguin haver més persones.

Sectoritzacio de la cafeteria x afer el menjador mes gran x a k puguin menjar els professionals

Sectorització de la cafeteria per fer el menjador més gran perquè puguin menjar els professionals. IMATGE CEDIDA PER L’HOSPITAL

  1. Una trentena de treballadors extra

A més, el centre no només ha pogut cobrir la seixantena de baixes de personal contagiat, sinó que ha comptat amb una dotació extra d’una trentena de treballadors. De la seixantena de treballadors contagiats, per cert, 42 ja s’han pogut reincorporar i quatre més ja han donat negatiu però no es poden reincorporar perquè la força del virus en els seus casos n’allargarà la recuperació.

  1. Sobreesforç de la plantilla

El canvi de torns ha exigit un sobreesforç físic a tota la plantilla: “Sempre ho han entès i han posat totes les facilitats del món”. Ara bé, el desgast físic és important i el personal ja ha demanat a la gerència que es torni als tres torns inicials. Però per això caldrà esperar uns dies més. “No podem fer res fins que el nombre d’ingressats ens permeti poder tancar una de les plantes”, ha matisat la gerent en funcions.

  1. Un hospital de campanya preparat

La brigada municipal va organitzar l’hospital de campanya a principis de març, quan encara no hi havia casos confirmats de Covid-19 al centre. En paral·lel, l’Ajuntament ha estudiat la possibilitat d’habilitar l’hotel Berga Park i el pavelló vell en cas que l’afectació del virus requerís d’encara més llits. Però totes aquestes accions han estat preventives i s’han intentat evitar des d’un primer moment perquè “haurien complicat -i molt- l’atenció per part del personal”.

Hospital Campanya 3a

L’hospital de campanya habilitat a la zona nova de l’hospital. IMATGE CEDIDA PER L’HOSPITAL

Els efectes del confinament total

L’alcaldessa, Montse Venturós, ha admès que “hi ha hagut un parell de dies de pressió hospitalària molt bèstia, amb únicament 2, 3 o 4 llits a disposició per a nous ingressos”. En aquells moments del brot, Venturós ha reconegut que “vèiem a venir que hauríem d’obrir l’hospital de campanya”.

Però aleshores va entrar en escena el factor més determinant per evitar el contagi: la fase més estricta del confinament. La gerent en funcions de l’hospital, Joana Rodríguez, ha explicat que, després d’unes primeres setmanes crítiques, el confinament total va permetre “començar a rebre molts menys ingressos i que, en general, fossin molt menys greus”. Les xifres ho demostren: fins el 10 d’abril, l’hospital va ingressar 116 pacients positius, amb una mitjana de gairebé 4,5 ingressos diaris. Des del dia 10, hi ha seguit havent un degoteig d’ingressos amb Covid-19, però molt menor: n’hi ha hagut 38, sempre entre els 0 i els 4 diaris.

Unitat de Crítics

Unitat de crítics. IMATGE CEDIDA PER L’HOSPITAL

L’hospital està estable, però encara no ha arribat a la fase de calma

En molts hospitals de Catalunya ja s’ha entrat en una fase més calmada d’ingressos. A Berga encara no. De moment, el centre ha aconseguit estabilitzar el nombre de persones ingressades, que des del 10 d’abril balla entre les 40 i les 45 excepte en comptats moments que ha pujat o baixat una mica més.

Hi segueixen havent ingressos nous pràcticament cada dia, però també s’estan donant moltes altes. De les 154 persones que han hagut de ser ingressades a causa del Covid-19, 94 ja han rebut l’alta.

La gerència del centre confia que el descens important dels ingressats arribi a Berga la setmana vinent, si no hi ha repunts a causa de l’aixecament d’algunes restriccions al carrer (sortida d’infants, esport, passejades, etc.).

El nou problema: l’augment d’urgències contingudes

Com que el nombre de llits ocupats per pacients amb Covid-19 no baixa, l’hospital no pot tancar cap de les dues plantes que hi destina. A més, la gerent ha explicat que en els últims dies hi ha hagut un repunt d’ingressos per altres patologies alienes al virus.

En aquest sentit, l’alcaldessa de la ciutat alerta que, durant l’estat d’alarma, hi ha hagut una baixada brutal del nombre d’urgències ateses diàriament: “Se’n solien fer entre 60 i 80, i se n’han passat a fer entre 15 i 20”. La gerent no ha amagat la seva preocupació: “Normalment ateníem molts casos de pancreatitis o colecistitis, per exemple. Ara, de cop, no se’n veuen. Què passa amb aquests pacients? Són a casa amb dolor? Podria ser”.

I tot plegat fa pensar que, després de l’estat d’alarma, l’hospital –com molts altres de Catalunya– pateixi una allau d’atencions a urgències que s’havien d’haver atès feia setmanes. “Creiem que hi ha molta gent que hauria vingut però no ho ha fet pel temor a contagiar-se”, lamenta la gerent.

Amb un ull a les residències

La direcció del centre també ha apuntat que l’augment de nous ingressos per malalties alienes al Covid-19 està començant a omplir la planta 1, de pacients sense el virus.

En aquest escenari s’hi suma una problemàtica paral·lela: hi ha persones que podrien abandonar l’hospital però no poden perquè “la seva situació domèstica no ho permet”. Es tracta de “pacients que serien candidats d’ingressar per primera vegada en una residència”. Però les residències no admeten ingressos ni ho faran fins, almenys, a mitjans d’estiu.

De fet, les residències són l’altre gran focus d’atenció del Covid-19. La direcció de l’hospital ha estat una de les parts més interessades en la realització de les proves del virus a tots els residents del Berguedà. L’hospital necessita saber l’abast del virus per poder preveure una possible onada d’ingressos procedents de residències. Entre finals d’aquesta setmana i principis de la vinent està previst saber-ne els resultats.

La consellera de Salut, Alba Vergés, situa el pic de l’epidèmia el 8 d’abril, pel que fa als contagis, i a l’11, pel que fa a les hospitalitzacions. Però, a Berga, l’alcaldessa ho té clar: “És rotundament fals que ja haguem superat el pic del Covid-19. A hores d’ara encara no ho podem saber i hem de ser molt prudents a l’hora d’afirmar-ho”. La lluita continua. Estable, sí, però per res calmada.

X