6 de cada 10 empreses i autònoms del Berguedà creu que l’impacte de la crisi es notarà durant mesos

Un 62% de les pimes i autònoms del Berguedà considera que el seu negoci necessitarà mesos per acostar-se als ingressos d’abans del Covid-19. Tot aquest gruix d’empresaris alerten que les empreses estaran més endeutades i que els clients no consumiran igual que abans de la pandèmia. Per això temen que les seves comandes es vegin reduïdes, malgrat el retorn imminent (o en alguns casos, ja efectiu) a l’activitat.

A banda, un 36% és optimista i creu que mantindrà els ingressos igual perquè considera que “la recuperació del mercat serà ràpida”. Només un 2% opina que estarà millor perquè la crisi de la COVID-19 els hi ha suposat una oportunitat. Ho diuen els resultats d’una nova enquesta que l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB) a 130 empreses de la zona.

A més, l’enquesta determina les necessitats i peticions del teixit empresarial manifestades a curt termini per fer front a la situació econòmica. La majoria coincideixen en assegurar que notaran una manca de liquiditat, hauran de reestructurar la plantilla i potenciar el teletreball, reorientar les vendes i potenciar tant les xarxes socials com la venta en línia, aplicar mesures de seguretat i higiene, millorar l’exportació i demanar ajudes a les administracions davant la gran necessitat de facilitats econòmiques i administratives.

Gràcies a l’enquesta també es pot concloure que un 20% de les empreses i autònoms del Berguedà estan tancades perquè s’han vist obligades a abaixar la persiana pel  Reial Decret Llei. Un 42% estan parcialment actives i un 38% estan totalment actives. 

En relació a l’activitat, un 76% de les pimes i autònoms del Berguedà està patint una davallada en la seva activitat derivada de l’epidèmia del COVID-19. D’aquestes, un 40% ha vist disminuïda la seva activitat fins a un 50%, un 31% l’ha disminuït fins a un 80% i un 29% l’ha vist reduïda fins al 100%.

No obstant això, per a un 15% la COVID-19 no està tenint cap efecte en termes de reducció de vendes o d’activitat i es mantenen igual. D’altra banda, un 9% del total de les empreses ha vist augmentada la seva activitat entre un 5% i un 30%.

Les empreses segueixen reclamant necessitats en EPIS i elements de protecció

En relació als aspectes que estan afectant l’activitat de l’empresa, un 54% expressa que els seus clients han cessat temporalment la seva activitat, un 11% manifesta patir manca d’EPIS, un 5% apunta experimentar falta de subministraments, un 1% pateix l’absència de personal per la malaltia del Covid-19, un 21% apunta tenir altres afectacions com restriccions de transport, limitacions en el teletreball o mesures de seguretat extremes que els dificulten treballar amb normalitat, i només un 8% no s’ha vist afectada.

Preguntades per les mesures aplicades per pal·liar les conseqüències de la crisi, un 39% de les empreses ha realitzat un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), un 19% ha implementat mesures de teletreball, un 6% s’ha acollit a les línies de finançament addicional extraordinàries impulsades per les administracions públiques, com les de l’ICO, un 5% ha acordat una bossa d’hores amb els treballadors, un altre 5% els hi ha modificat les vacances, un 7% ha reduït l’horari laboral i un 9% ha optat per altres opcions. Entre aquestes altres mesures s’inclouen no realitzar atenció al públic, prescindir del treballadors d’empreses de treball temporal, sol·licitar ajuts del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, o implementar mesures de protecció pels treballadors.

Algunes empreses han optat per fer combinacions de mesures entre les anteriors apuntades com sol·licitar un ERTO i reducció de l’horari laboral o sol·licitar un ERTO i fer teletreball o fer teletreball i acordar bossa d’hores o sol·licitar un ERTO i demanar un ICO, entre els més destacats.

X