Quan la mascareta és la solució i el problema

Rosanna Camprubí és una lliçó de vida. En l’àmbit esportiu, és una de les millors balladores del país. I això va molt lligat a la seva manera de ser i afrontar la vida: no hi sent però ha après a viure al màxim i amb la màxima normalitat gràcies al seu esperit de superació. Ara, però, i contra tot pronòstic, ha topat amb una pandèmia que s’ha convertit en una autèntica cursa d’obstacles.

La Rosanna no hi sent, però és capaç d’entendre tot el que li diuen llegint els llavis. També pot parlar sense problemes. Però, per comunicar-se, és indispensable que pugui llegir els llavis de qui li parla. Ara, però, les mascaretes que ens permeten sortir de casa i protegir-nos de contagis, a ella li impedeixen comunicar-se amb la resta perquè tapen els llavis de l’altre interlocutor.

Explica que, des de l’inici de la pandèmia, quan ha de sortir a comprar, ho fa acompanyada per si topa amb un interlocutor que es nega a treure’s la mascareta per parlar amb ella. Al principi el problema apareixia pràcticament a cada botiga. Ara, diu, cada vegada ho entén més gent. Però les complexitats que s’ha trobat a peu de carrer l’han angoixat fins a tal punt que, sovint, prefereix quedar-se a casa que sortir i tornar a casa havent-se molestat amb alguna actitud.

Aquesta sensació d’incomprensió la va empènyer a fer pública la seva situació. Va fer una publicació al seu compte personal de Facebook amb l’objectiu de “saber què n’opinava la gent i veure si realment estava tan sola com em sentia quan sortia al carrer”. La prova va ser reconfortant: la publicació ha ressonat de valent, més de 80 persones li han transmès l’escalf i, segons explica, des que la va fer ha millorat la situació quan surt al carrer i es troba gent coneguda o va a alguna botiga.

La situació s’ha normalitzat cada vegada més, però el record que s’endú d’aquesta pandèmia no és bo. Visiblement irritada, parla dels botiguers que “no volen, ni per uns segons, baixar-se la mascareta per parlar amb mi, malgrat que jo la porti pujada i mantingui la distància”. I conclou: “Quina culpa en tenim les persones amb deficiència auditiva?”. I per això fa setmanes que l’únic que demana són dues coses: empatia i sentit comú.

X