Ivan Sànchez, nou primer tinent d’alcaldessa de Berga

El govern de la CUP a l’Ajuntament de Berga ja ha decidit com es reorganitza internament després de la retirada de la tinença d’alcaldessa a Roser Rifà arran dels fets de dimecres de Patum. Ivan Sànchez assumirà aquesta primera tinença d’alcaldia i Aleix Serra entrarà a formar part de les juntes de govern local on fins ara participava Rifà.

Ho va explicar aquest dijous l’alcaldessa, Montse Venturós, en el ple ordinari d’aquest dijous, després d’una pregunta del regidor de Junts per Berga Ferran Aymerich en el tram final de la sessió. Venturós també va avançar que en els propers dies hi ha prevista una reunió amb l’Agència de Desenvolupament per consensuar com queda la vicepresidència que ostenta fins ara Rifà.

Aymerich: “Va voler fer creure coses que no van succeir”

El regidor Aymerich va ser molt crític amb els fets que han empès a la retirada de la tinença a Rifà. El regidor de l’oposició va assegurar que “som molts els que no hem entès el relat que es va voler donar l’endemà, en el vídeo emès per la pròpia regidora”. Fins i tot va tirar d’ironia: “Si jo entengués de cinema, seria per nominar-la al Globus d’Or”. Aymerich va retreure a Rifà “voler fer creure unes coses que no van succeir” i va lamentar que els fets “no milloren la imatge de la ciutat ni del govern”.

A banda, el regidor de Junts per Berga va fixar-se en les accions que ha impulsat la regidoria de Promoció Econòmica que lidera Rifà des de fa un any. Va posar especial atenció en el projecte del Primer Sector Berguedà que la pròpia Rifà va cuinar en el passat mandat com a tècnica de l’àrea i que aquest curs -ja com a regidora- encara no ha pogut arrencar. “En el programa electoral prometíeu que entraria en funcionament el mateix juny, i ja ha passat un any”, va retreure Aymerich.

Amb tot, Aymerich va assegurar que “s’han fet coses bones” i va celebrar que “s’està a punt de signar el conveni amb els botiguers”. Però va recordar que la regidora Rifà no va dimitir al·legant la feina que havia fet fins ara, i li va enviar un missatge: “Cal que tots ens posem les piles”.

Rifà: “Entenc que no li agradés la meva interpretació, perquè no ho era”

Rifà va voler tancar el tema del vídeo en pocs minuts i va centrar el gruix de la seva rèplica en l’explicació de l’estat del projecte del Primer Sector Berguedà. Amb tot, la regidora va recalcar que “entenc que la interpretació no li agradés, perquè no vaig interpretar res”. En aquest aspecte, Rifà va assegurar que el vídeo “volia contextualitzar els fets del dia abans” i va incloure “unes disculpes sinceres” d’uns fets que “van ser del tot espontanis i per res premeditats”.

Sobre el Primer Sector Berguedà, Rifà va al·legar diversos fets que, segons el seu parer, justifiquen l’endarreriment de la posada en marxa del projecte. Un d’ells és que el juny del 2019, quan la CUP prometia tirar-lo endavant, el govern es va quedar sense tècnica de Promoció Econòmica -fins llavors era ella- i amb una regidora -ella- sota mínims: “Estava parint i, com comprendrà, en aquell estat és complicat tirar de projectes de calaix”.

Rifà també va explicar que en aquest inici de mandat la seva àrea ha quedat -i segueix- orfe de tècnics. “L’estic portant sola i en alguns casos fent feina de tècnica, perquè la sé fer, però en aquest moment no em pertocaria haver-la de fer”. A banda, Rifà va dir que l’Ajuntament ha seguit insistint per concertar reunions amb la Generalitat -el projecte està coliderat per l’Ajuntament i els departaments de Treball i Agricultura- però “fins ara no ha estat possible”.

Garcia: “Si no ens podem comprometre, la porta és gran”

Tant Ramon Camps (ERC) com Abel Garcia (PSC) també van parlar del cas Rifà, tot i que ho van fer passant molt més per sobre que no pas Aymerich.

Camps va complementar un debat que ja havia encetat Aymerich em la darrera rèplica a Rifà: “Abans Promoció Econòmica, tenia una tècnica, però també tenia un regidor amb el 80% de dedicació i amb altres regidories importantíssimes, com la que ara porta el senyor Miró (Hisenda)”. Aquest mandat Rifà té una dedicació del 100% i assumeix la regidoria de Promoció Econòmica, juntament amb Comerç, Consum, Ocupació, Turisme, Polígons i Subvencions.

Abel Garcia, per la seva banda, va constatar que “tots tenim molta feina, i alguns no tenim dedicació a l’Ajuntament, i també som pares”. En aquest aspecte, Garcia va recalcar que “tenim un compromís per treballar, i qui no pugui assumir aquest compromís, la porta és gran”.

A banda, Garcia va retreure al govern que, després de diverses mocions aprovades per tirar endavant el Pla Estratègic, “som a mes de juliol i encara no en tenim notícies”. En la rèplica a Garcia, Rifà va anunciar que, en la darrera setmana, ja hi ha hagut contactes amb la Diputació perquè els serveis tècnics de l’ens provincial s’hi posin a treballar.

X