La Plataforma Anti-Incineradora vol la dimissió de Jesús Calderer

La Plataforma Anti-Incineradora ha demanat en un manifest públic aquest dijous a la tarda davant l’Ajuntament de Cercs la dimissió de l’alcalde del municipi, Jesús Calderer. “Algú que ha estat permetent que un projecte com la incineradora tirés endavant amb aquesta impunitat, tenint les eines per parar-lo, i sabent que l’oposició a aquest era generalitzada, no ha de seguir governant“, ha manifestat la portaveu del grup Martina Marcet.

 

Des de la plataforma s’ha volgut posar èmfasi en la importància de la “mobilització i el clamor popular” per aturar el projecte així com en les accions legals empreses per la plataforma “amb pocs recursos i molta dedicació. A més, Marcet ha denunciat la “terrible” opacitat al voltant de la incineradora tant a nivell municipal com del Departament de Territori i Sostenibilitat i ha recordat que “tramitacions d’aquestes característiques requereixen votacions populars“, fins i tot ara malgrat que s’hagi paralitzat el projecte. En aquest sentit, des del grup d’activistes consideren que la votació s’hauria de portar a terme a tots els municipis de la comarca i “ja no només sobre la instal·lació o no d’una incineradora, sinó també sobre el futur d’aquell espai i els usos que ha de tenir”, recalquen.

D’una altra banda, el batlle de Cercs, Jesús Calderer ha afirmat que “no em deixo influenciar per la plataforma“, i ha recriminat a aquest grup i a l’oposició del consistori que només busquin titulars: “Quan tu et poses molt ferm en una cosa ho has d’argumentar, no n’hi ha prou amb el titular, ha recordat. A més, Calderer assegura que des de l’equip de govern s’han respectat tots els procediments legals i destaca que “nosaltres només ens vem comprometre a tramitar el que es presentés a l’ajuntament”. El projecte era una iniciativa de l’empresa manresana EmSpain Waste&Treatment que es va presentar a finals de l’any 2019.

L’alcalde lamenta que s’hagi frenat la proposta però accepta la decisió del Departament de Territori i Sostenibilitat i sosté que “ara toca posar-nos a treballar perquè estem en un moment econòmic molt complicat. Dins d’un tràmit tant complex sabíem que es podia tombar però no esperava que fos tant endavant i per un incompatibilitat urbanística sinó més aviat pel POUM“, admet. Finalment, Calderer recorda que el consistori va enviar el projecte a l’UPC perquè n’estudies la viabilitat.

Per la seva banda, el grup municipal Tots Fem Cercs-AM, Esquerra Republicana de Cercs i Esquerra Republicana del Berguedà han celebrat la desestimació del projecte per construir una incineradora però al mateix temps també han denunciat “les traves, la opacitat i encobriment del projecte” que, segons els republicans, ha caracteritzat l’actuació de l’ajuntament de Cercs i el seu alcalde, Jesús Calderer. A més, des de la formació han recordat que Calderer és Conseller Comarcal de Medi Natural amb el suport de Junts, PSC i l’Agrupació d’electors Avià, Capolat, Borredà i Bagà, així com també expressat el malestar perquè la roda de premsa en la qual s’ha anunciat la resolució “no ha estat anunciada a cap alcalde del Berguedà ni a cap Conseller Comarcal“.

Els republicans han argumentat que la incineradora seria nefasta per tot el Berguedà, no només a nivell econòmic, ambiental o de salut, “sinó per l’atac directe que suposa a l’esforç col·lectiu de la població, del sector empresarial i del polític de fer d’aquesta comarca un bon lloc per viure i treballar”. A més, han agraït els esforços realitzats des de la societat civil, especialment a la Plataforma Anti-Incineradora “per cuidar aquesta comarca que tan ens estimem”.