El Parc Natural del Cadí-Moixeró obre la porta a restringir l’accés de vehicles als peus del Pedraforca

Visitants pujant al Pedraforca. ACN

El Parc Natural del Cadí-Moixeró creu que restringir l’arribada de vehicles en alguns accessos del Pedraforca és “una possibilitat” de cara a l’any que ve, després d’un estiu en què el nombre de visitants s’ha duplicat i, fins i tot, triplicat en alguns camins cap al cim. De moment, només és una proposta que el parc posa damunt la taula, però la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) ja ha demanat a la Generalitat que organitzi una trobada entre tots els actors implicats per consensuar una decisió de cara a l’estiu vinent.

El director del Parc Natural del Cadí-Moixeró, Jordi Garcia Petit, ha explicat a l’Aquí Berguedà que la massificació ha portat problemes als cims del Pedraforca, però també als peus del massís, on l’acumulació de vehicles ha dificultat el pas dels serveis d’emergència o vehicles de més volum quan se’ls ha necessitat. “És evident que si els aparcaments estan saturats, caldrà buscar alternatives”, ha dit Garcia Petit. I ha afegit que “com a ciutadans, haurem de ser conscients que caldrà aparcar més lluny, i això voldrà dir tenir mitja hora més de caminada”.

“No tot és pujar al cim”

El director del Parc Natural insisteix que “el Pedraforca és molt més que pujar al cim i es pot gaudir de moltes maneres”. De fet, en aquesta línia i per reduir la massificació a l’entorn del massís, s’han impulsat diverses iniciatives com el projecte de ‘Muntanyes emblemàtiques’ o les gimcanes al Pedraforca. “La idea és mostrar al visitant que el Pedraforca té alternatives i un territori als seus peus, des de Tuixent, Gósol i Saldes fins a Gisclareny, Guardiola o Bagà”, ha conclòs Garcia Petit.

L’Alt Pirineu, també en alerta

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ja ha anunciat que regularà l’accés de visitants per evitar la massificació en indrets com la Pica d’Estats, el Pic de Sotllo o Sant Joan de l’Erm. La direcció del parc ha decidit fer un crit d’alerta després de la multitud d’excursionistes que s’han apropat a la zona aprofitant el pont de la Diada, sovint amb actituds incíviques, sense l’ús de mascaretes i obviant les distàncies de seguretat.

Fa uns dies, en un fil al Twitter, el Parc Natural de l’Alt Pirineu va adjuntar fotografies d’una cua de muntanyencs per fer-se la fotografia al cim de la Pica d’Estats (3.143 metres), gent banyant-se en estanys alpins –activitat prohibida- o d’una llarga filera d’autocaravanes a la carretera cap a l’estació de Sant Joan de l’Erm.

Una última fotografia mostra una munió de gent a la tartera de port de Sotllo, hàbitat de la sargantana pallaresa, una espècie protegida i en perill d’extinció. “Tot això ens porta a establir un sistema de regulació de l’accés a la zona conjuntament amb Àreu, ens local propietari dels terrenys i els accessos en aquesta forest comunal, i l’Ajuntament d’Alins”, ha avançat la direcció del Parc Natural de l’Alt Pirineu, adscrita al Departament de Territori i Sostenibilitat. L’entitat no ha donat més detalls però ha precisat que la regulació “serà com s’acordi amb l’EMD d’Àreu per evitar que es col·lapsin els aparcaments”.

De fet, l’EMD també s’ha pronunciat al respecte i considera necessària la regulació de l’accés rodat a l’aparcament de La Pica d’Estats. L’àrea té capacitat per a 90 vehicles però la majoria de dies d’aquest estiu s’ha vist “desbordada” amb més de 200. Tot i això, el president de l’EMD, Iu Escolà, va afirmar fa uns dies a l’ACN que la decisió l’han de prendre els veïns del poble, propietaris de la pista i els terrenys. Àreu és l’únic accés per anar a la Pica d’Estats des de Catalunya. Anualment, travessen el poble de 74 habitants uns 10.000 vehicles. Escolà entén que la regulació no es pot fer de manera “precipitada” i alerta que s’ha de fer molt bé per evitar desplaçar el problema al poble d’Àreu.

X