“Que plegui Sabata obre un present incert i un futur per descobrir a l’espai de Junts per Berga”

La cara més visible del projecte de Junts per Berga, Jordi Sabata, s’aparta de la primera línia política. És una de les ‘bombes’ d’aquest mandat. Una d’aquelles notícies que, a aquestes alçades, pocs podien pronosticar. I seria sens dubte la notícia de la setmana, si no fos perquè som en una pandèmia que ens diu a bufetades cap on hem de caminar en pràcticament tots els àmbits.

Segons les últimes dades de l’hospital, hi ha 32 pacients ingressats, s’han donat 17 altes en una setmana i, el pitjor de tot sens dubte, tornem a tenir morts per culpa del virus. En l’última setmana, el coronavirus s’ha endut la vida de quatre persones a l’hospital i, en total, des de l’esclat de la pandèmia, ha provocat la mort de 154 berguedans.

Tot i el nou gerro d’aigua freda, a l’hospital hi segueix havent un punt d’estabilitat gràcies a l’alt número d’altes que es donen. Hi ha molts ingressats (aquesta setmana, 24 de nous), però també es donen moltes altes (17) i això equilibra bastant la balança i és un dels pocs arguments que, de moment, apunten a l’esperança dels sanitaris.

A nivell comarcal, la situació continua sent delicada, tot i que Puig-reig -un dels grans focus les últimes setmanes- va camí d’estabilitzar-se. En una setmana s’hi han detectat 41 positius que, tot i mantenir l’alerta, disten molt dels més de 150 de la setmana anterior. A tot el Berguedà, en una setmana el risc de rebrot ha passat de 2.465 a 598 i la velocitat de reproducció, de 2,9 a 1,7.

El comerç, pendent del calendari

Pel que fa a l’economia, el Consell Comarcal segueix buscant l’encaix dels ajuts comarcals per al foment del consum de proximitat a tots els municipis. Aquesta setmana ha quedat palès que hi ha moltes realitats i dilluns es va acordar treballar en una línia per a municipis amb teixit comercial important (els de més de 1.000 habitants).

El problema és que cal anar amb el fuet al cul perquè el sector i els grans municipis reclamen que la línia surti per la campanya de Nadal. S’hi està arremangant l’Agència també, per intentar agilitzar els ‘tempos’. Però el que cal és un autèntic miracle que només serà possible si tots els agents remen en una mateixa direcció. El que Puig-reig ha fet en mig any (redactar unes bases i llançar les subvencions), el Consell es planteja fer-ho en menys d’un mes.

A més, aquí cal afegir-hi que tots els municipis hi han d’estar d’acord. L’Aquí Berguedà va recollir l’opinió de bona part dels actors implicats i l’exercici ja permet treure conclusions importants: la majoria de municipis demanen que la fórmula siguin els vals-regal i que es descarti el format ‘rasca i guanya’ que plantejava el Consell. La decisió encara s’està debatent i, amb el calendari empenyent com empeny, això juga a la contra.

L’oposició de Berga perd un pal de paller

Però com dèiem a l’inici d’aquesta Custòdia, aquesta setmana la ‘bomba’ política ha tornat a caure a Berga. Que Sabata plegui deixa inevitablement tocada l’oposició. Sabata va irrompre amb força en el panorama polític berguedà a principis del 2019, com l’alternativa a Montse Venturós de cara a les eleccions d’aquell mateix any. Amb ell, la vella Convergència es va renovar de manera considerable i la llista de la nova fórmula, Junts per Berga, va farcir-se de novells de la política municipal o, allò que tant es valora en política de proximitat, de cares noves que canviïn el que hi ha.

Totes aquestes cares noves hi segueixen sent i, de fet, una d’elles -la de Ferran Aymerich– assumirà la funció de cap de l’oposició que fins ara tenia Sabata. Però que plegui una persona a qui molts veien com un polític amb recorregut i una opció més que potent perquè l’antic espai de Convergència recuperi l’alcaldia el 2023, obre un present incert i un futur per descobrir a aquesta parcel·la de l’espectre polític de Berga.

Mentrestant, a Bagà, el govern es queda en minoria. És una notícia que hem sabut aquest mateix divendres a la tarda: el PSC trenca amb ERC i se’n va a l’oposició, obligant l’alcalde, Joan Oña, a entendre’s amb els rivals polítics durant el que queda de mandat per tirar endavant els seus projectes. Les carteres que fins ara tenien els regidors socialistes les hauran d’assumir els republicans i -atenció a això- els fins ara poc rellevants dos regidors de Bagà Endavant passen a tenir un paper clau a l’hora de decidir què tira endavant i què es refusa als plens municipals.

Un últim apunt de cara a la setmana que ve: una dotzena de restauradors organitzen una doble mobilització dilluns a la plaça de Sant Pere per exigir que no se’ls apugin els impostos el 2021. Es vestiran de dol i entregaran una carta a l’Ajuntament i al Consell Comarcal. La foto està assegurada, però l’èxit és francament complicat.

X