L’Àliga se’n va al metge

L’Àliga de la Patum abandona temporalment l’exposició del convent de Sant Francesc de Berga. La peça serà traslladada dilluns que ve al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya perquè se li faci un estudi tècnic i material. L’objectiu és conèixer l’estat actual de l’Àliga i determinar el tipus de restauració i conservació que requereix.

La sol·licitud de l’estudi ha estat impulsada per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga i es finançarà amb una subvenció de 6.841 euros de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. Es tracta d’una ajuda econòmica destinada a la conservació i/o restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble.

El procés

L’estudi de l’Àliga de La Patum tindrà diferents fases. La primera serà introduir la peça en una càmera durant un mes. En aquesta fase se substituirà l’oxigen per nitrogen per matar els insectes i ous que s’hagin pogut acumular a la peça amb el pas dels anys.

Després, la peça serà traslladada al laboratori fotogràfic. Allà s’hi aplicaran diverses tècniques de fotografia per analitzar les diferents capes de la peça. També se li faran radiografies per analitzar punts delicats de l’Àliga com la unió del cap amb el cos. La fase final del procés serà l’estudi de mostres al laboratori, que aportaran informació sobre el nombre de capes i els materials que les composen.

L’anàlisi de la peça tindrà una durada aproximada de dos mesos i el resultat determinarà si cal realitzar-hi algun tipus d’intervenció. Si la peça requerís ser restaurada, es faria a principis de 2021 amb la idea que l’Àliga pugui ser retornada a temps, en cas que es pogués celebrar La Patum de 2021.

L’enigma de l’Àliga de La Patum 

L’Àliga és l’element del bestiari festiu català que més es diferencia de la resta. Antigament, l’Àliga gaudia d’un seguit de privilegis com el de ballar en el presbiteri de l’església o anar davant la custòdia en els processons del Corpus. L’Àliga de La Patum té un naixement més tardà que el d’altres elements de la festa i la seva història representa, encara avui, un gran enigma. L’any 1756, l’Ajuntament de Berga va decidir incorporar una àliga a les solemnitats del Corpus i va encarregar-ne la construcció al fuster Ramon Roca. Podria ser la mateixa, convenientment restaurada i modificada, la que balla actualment a La Patum.

L’Àliga marxa de l’exposició

El cap de setmana del 7 i 8 de novembre serà l’últim que es podrà veure l’Àliga a l’exposició de La Patum que acull el Convent de Sant Francesc, a causa del trasllat de la peça al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya. La mostra inclou l’exposició de la comparseria, elements de vestuari, textos, fotografies i vídeos sobre la festa berguedana. L’exposició va ser inaugurada el passat 10 de juliol, i ha registrat més de 4.000 visitants. La mostra està oberta al públic de divendres a diumenge, d’11 a 14h i de 17 a 20:30h. L’entrada té un preu de 5 euros, però els menors de fins a 12 anys poden accedir-hi de forma gratuïta.

X